La un an de la colapsul gigantului bancar Lehman Brothers, presedintele american Barack Obama este asteptat sa sustina un discurs "in fata natiunii" in care sa anunte incheierea implicarii guvernului in sectorul financiar.

Un oficial al administratiei prezidentiale a declarat, prefatand discursul liderului de la Casa Alba, ca Obama va lansa si un apel la "coordonare globala", pentru a preveni o criza financiara viitoare, transmite Cnbc.com. "Presedintele Obama va discuta despre planul administratiei de a pune capat implicarii guvernului in sectorul financiar si va reitera importanta unei coordonari globale in prevenirea unor crize viitoare", a declarat oficialul.

"Presedintele va indemna, de asemenea, comunitatea financiara sa isi asume responsabilitati, sa nu se rezume la a sprijini reforma sistemului de reglementare, dar sa si depuna eforturi pentru a evita o revenire la practicile de pe Wall Street care ne-au condus la criza financiara, precum si sa-si recunoasca obligatia de a produce o recuperare mai larga, in numele poporului american", a continuat el.

Discursul va fi sustinut la ora 8.00 - ora locala (15.00 ora Romaniei) in cladirea istorica Federal Hall, in inima Wall Street, puncteaza jurnalistii de peste Ocean.

In urma cu un an, falimentul prestigioasei banci americane de investitii Lehman Brothers zguduia sistemul financiar global din temelii, lasand sectorul economic "pietrificat" la controlul statului. La un an de la colapsul gigantului financiar cu o istorie de 158 de ani si cu zece zile inainte de summitul G20, declaratia presedintelui american este privita ca o interventie "majora" a Casei Albe pe tema crizei financiare, potrivit AFP.