Premierul rus Vladimir Putin a salutat anuntul vanzarii constructorului de automobile Opel catre firma canadiana Magna, asociata cu banca rusa Sberbank. Intr-un interviu acordat cotidianului economic german Handelsblatt, Putin a declarat ca "in mod clar, nu este un eveniment la nivel mondial, dar este o evolutie pozitiva. Dupa toate, acest eveniment poate fi primul pas spre o integrare reala a economiei europene".

"Criza economica a demonstrat ineficienta in gestionarea unor companii, cum ar fi General Motors", a explicat Putin, precizand ca decizia de a vinde Opel catre acest consortiu vine ca urmare a eforturilor depuse de guvernul rus, guvernul german si de sindicate. "Din nou, Opel ar putea fi primul pas spre o integrare reala a economiei europene", a reiterat fostul lider de la Kremlin.

Intrebat ce inseamna vanzarea Opel pentru relatiile germano-ruse, Putin a precizat ca "s-au schimbat multe lucruri, chiar si in Europa de Est", iar "Germania este unul dintre partenerii nostri cheie in lume". S-a declarat dezamagit, insa, de reticenta europenilor la proiectele militare. "Daca europenii nu vor, este treaba lor, dar eu nu inteleg de ce(...) Avem nevoie de cooperare in toate domeniile, inclusiv militare si tehnologice".

In ceea ce priveste problema gazului si relatiile cu Ucraina, Vladimir Putin a declarat ca s-a aratat clar cine este vinovatul. "Sustinem constructia Nord Stream, un proiect peste Marea Baltica ce ar urma sa asigure o conexiune suplimentara pentru consumatorii din Europa de Vest". "Dar ce se intampla? Europenii readuc imaginea de urs a Rusiei, care vrea sa inghita tot".

Declaratiile premierului rus Vladimir Putin vin la patru zile dupa ce General Motors (GM) a anuntat ca vinde 55% din partile sociale pe care le detine la filialele europene Opel si Vauxhall catre consortiul Magna/Sberbank.