Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut, luni, titluri de stat cu maturitate la sase luni de 1,26 miliarde de lei, cu 15% peste valoarea anuntata, la un randament mediu anual de 9,92%, in scadere fata de cel de la licitatia anterioara, potrivit NewsIn. Valoarea anuntata initial era de 1,1 miliarde de lei, iar randamentul maxim acceptat a fost de 10% pe an.

Bancile au depus cereri de cumparare de aproape 2,37 miliarde de lei.

La sedinta similara din 17 august, MFP a vandut titluri de stat cu maturitate la sase luni de 1,34 miliarde de lei, la un randament mediu anual de 10,45%.

MFP si-a propus sa atraga in septembrie sase miliarde de lei prin certificate de trezorerie cu discont la sase si 12 luni si prin obligatiuni de tip benchmark pe trei si cinci ani, dupa ce in primele opt luni Finantele au emis titluri de stat in lei de peste 51,2 miliarde de lei. In prima sedinta din septembrie, MFP a plasat obligatiuni pe cinci ani de aproape 226 milioane de lei, la un randament mediu de 9,91% pe an, iar in a doua, ministerul a respins toate ofertele bancilor, motivand ca randamentul era inacceptabil.

Dupa primele sapte luni, deficitul bugetar al Romaniei a ajuns la 3,5% din produsul intern brut (PIB) revizuit la 497,3 miliarde lei.

Fondul Monetar International (FMI) a revizuit tinta agreata cu autoritatile romane pentru deficitul bugetar la 7,3% din produsul intern brut in acest an, fata de nivelul stabilit anterior, de 4,6% din PIB, iar Fondul va aloca pentru acoperirea deficitului bugetar al Romaniei jumatate din transele care trebuie sa intre in septembrie si in decembrie, respectiv circa 1,75 miliarde euro.