Potrivit Item Club, o divizie a companiei de consultanta Ernst & Young, preturile imobilelor din Marea Britanie nu vor reveni la nivelurile record din 2007 mai devreme de 2014-2015, cresterea inregistrata in ultimele luni fiind nesustenabila.

Pentru a intelege cum stau lucrurile, sa spunem ca intre ianuarie 2000 si varful atins in septembrie 2007, preturile in UK au crescut cu 146%. Intre septembrie 2007 si februarie 2009, piata s-a corectat cu 20%, preturile ajungand la nivelul inregistrat la inceputul lui 2004, dupa care au inceput din nou sa urce, castigand 8% intre februarie si august, fiind in acest moment cu 13% mai mici fata de maxime (cf. Nationwide).

In contradictie cu prognozele optmiste ale guvernului englez, economistii Item Club sunt de parere ca aceasta revenire a fost mai mult una tehnica, datorata numarului redus de tranzactii pe piata, ceea ce a dat posibilitatea celor cu bani sa sustina preturile, insa situatia se va schimba in urmatoarele luni, gasiti intregul comunicat aici.

Practic, specialistii sustin ca piata va scadea pana anul viitor, dupa care vor urma doi ani de stagnare, crestere urmand a fi reluata doar din 2012. Surprinzator, si in ceea ce priveste piata imobiliara franceza se prognozeaza aceeasi evolutie.

Nu doresc sa fac o comparatie cu Romania, insa daca englezilor le va trebui mai mult de 5 ani pentru a recupera o scadere de 20%, imaginati-va cat ne va trebui noua sa recuperam o scadere de 50%, asta daca recuperarea se va produce. Eu zic ca in cazul apartamentelor noi, preturi ca in 2007 nu mai “pupam” inainte de 2015, iar cat priveste apartamentele vechi, niciodata.

Citeste si comenteaza pe Khris.ro.