Incepand cu 1 ianuarie 2010 vor intra in vigoare la nivelul Uniunii Europene noi prevederi legislative in materie de TVA. Expertii KPMG explica in ce constau principalele modificari: in mare parte, e vorba despre simplificari dar totusi, acestea genereaza obligatii declarative noi. De asemenea, Romania trebuie sa transpuna in legislatia interna prevederile noii directive ce va reglementa regimul general al accizelor la nivel european aplicabile de la 1 aprilie 2010.

Noile reguli privind TVA sunt prevederile din Directiva 2008/8/CE, Directiva 2008/9/CE si Regulamentul (CE) nr. 143/2008, care formeaza asa-numitul “Pachet de TVA”, arata un document transmis de KPMG. "Noile prevederi legislative abordeaza, in principal, doua aspecte majore ale legislatiei TVA, si anume, regulile referitoare la locul taxarii pentru prestarile de servicii si procedurile legate de rambursarea TVA pentru contribuabili persoane nerezidente, dar si aspecte legate de colaborarea si transmiterea de informatii intre autoritatile fiscale ale statelor membre", se precizeaza in documentul citat.

Ministerul Finantelor Publice a publicat recent proiectul de modificare a Codului Fiscal in vederea implementarii pachetului de TVA, precum si a altor directive si regulamente europene in domeniul impozitului pe profit si al accizelor.

Expertii KPMG explica faptul ca, incepand cu 1 ianuarie 2010, pachetul de TVA prevede ca regula generala in cazul serviciilor prestate catre beneficiari, persoane impozabile, taxarea la locul unde este stabilit beneficiarul. Pe de alta parte, in cazul serviciilor prestate catre beneficiari, persoane neimpozabile, regula generala prevede ca serviciile sunt taxabile la locul unde este stabilit prestatorul, regula aplicabila, de altfel, si in prezent. Acum, regula generala privind taxarea serviciilor stipuleaza ca locul de taxare a acestora este locul unde este stabilit prestatorul, de la aceasta regula existand insa o serie de exceptii ce tin cont de natura serviciului prestat.

Noile reguli vor prevedea, de asemenea, exceptii de la regulile de baza mentionate anterior, tot in functie de natura serviciilor. Astfel, exista, de exemplu, reguli specifice de impozitare in cazul serviciilor de intermediere, de transport, precum si pentru serviciile de inchiriere de mijloace de transport si ambarcatiuni de agrement (acestea din urma avand reguli diferite in functie de durata contractelor) si altele.

Intentia Comisiei Europene care a stat la baza introducerii noilor reguli in materie de TVA, explicata de expertii KPMG, a fost armonizarea impozitarii serviciilor la nivelul tuturor statelor membre si, pe cat posibil, eliminarea operatiunilor care genereaza TVA in alt stat membru decat cel in care contribuabilul este stabilit. Toate aceste demersuri au fost facute in vederea scaderii nivelului costurilor cu TVA la nivelul contribuabililor.

"Pe de alta parte, totusi, toate aceste „simplificari” ale regulilor de impozitare genereaza obligatii declarative noi, printre care, cea mai importanta fiind intocmirea declaratiei recapitulative a serviciilor prestate catre / primite de la alte persoane impozabile din UE", mai transmite documentul companiei de consultanta financiara.

Intre regulile importante ale noii proceduri de rambursare a TVA din alte State Membre se numara transmiterea electronica, de catre contribuabilii romani, a cererilor de rambursare a TVA din alte State Membre, catre autoritatile fiscale romane. Conform noii Directive, autoritatile fiscale sunt obligate sa solutioneze aceste cereri de rambursare in termen de 4 luni de la data depunerii si sa plateasca taxa datorata in termen de 10 zile de la data solutionarii.

Din punct de vedere practic, mai arata analiza KPMG, toate aceste noi reguli fiscale se traduc in schimbari in sistemele IT ale societatilor, pentru a asigura declararea corecta si completa a operatiunilor desfasurate.

Modificari legate de accize:

Principalele modificari (aplicabile incepand cu 1 aprilie 2010) vor viza:

  • (1) procedura de autorizare a agentilor economici ca si antrepozit fiscal pentru produse accizabile (de exemplu, necesitatea prezentarii unui manual de proceduri interne, a randamentului utilajelor)
  • (2) simplificarea si utilizarea in format electronic a documentatiei aferente circulatiei in regim suspensiv a produselor accizabile
  • (3) modul in care societatile din alte state membre ale Uniunii Europene care vor livra direct catre consumatori finali din Romania gaz natural si electricitate isi vor putea stinge obligatiile privind accizele aferente acestor livrari. 

O alta modificare importanta, se explica in documentul citat, ce va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2010 va fi renuntarea la accizarea produselor considerate de lux (de exemplu: confectii din blana naturala, articole din cristal, bijuterii din aur si/sau platina, produse de parfumerie, arme si arme de vanatoare, iahturi si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement), cu exceptia cafelei (verde, prajita si solubila) care va ramane in continuare subiect de accize.