Perioada cea mai dificila a recesiunii economice, mai ales din perspectiva pietei muncii, nu a trecut in toate tarile. Organizatia pentru Cooperare si Dezvolatare Economica (OCDE), subliniaza in raportul anual "Perspective pe piata muncii", publicat miercuri la Paris ca in tari precum Germania, Franta si Italia, somajul este inca o amenintare: "Daca cea mai mare crestere a somajului s-a produs la jumatatea lui 2009 in Spania, SUA si Japonia, acest moment critic urmeaza sa fie atins in perioada urmatoare in Germania, Franta si Italia", relateaza AFP.

Pronosticul din luna martie, potrivit caruia rata somajului in cele 30 de state membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) va continua sa creasca anul viitor si va ajunge la aproape 10% la finele anului 2010, este mentinut in ciuda sperantei ca activitatea economica va fi reluata, puncteaza raportul.

La sfarsitul anului 2010, peste 57 de milioane de persoane vor ramane fara locuri de munca in cele 30 de tari membre ale OCDE, fata de 37,2 milioane la sfarsitul anului 2008.

"In momentul redactarii raportului, existau din ce in ce mai multe semne ca perioada cea mai dificila ar fi trecut, dar in privinta locurilor de munca perspecticvele nu sunt chiar atat de imbucuratoare...si oricum ar fi redresarea pietei muncii se va face mai greu decat cea a productiei", subliniaza John Martin, directorul Directiei de Angajare din cadrul OCDE.

Rata medie a somajului din tarile membre ale OCDE a atins deja in iunie cel mai mare nivel de la cel de-al doilea Razboi Mondial, de 8,3%.