Europenii au cerut miercuri garantii serioase din partea administratiei americane pentru a-i permite sa aiba acces in continuare la informatiile bancare ale cetatenilor europeni, prin intermediul retelei Swift. "Daca nu vom obtine asigurari in ceea ce priveste protectia datelor personale ale europenilor, nu va exista niciun acord", au avertizat presedintia suedeza a Uniunii Europene si Comisia Europeana, in cadrul unei dezbateri in Parlamentul European de la Strasbourg, anunta AFP.

Europenii si americanii s-au angajat in negocierea unei probleme delicate: utilizarea datelor furnizate de Swift, organism care se ocupa de fluxul financiar de la aproximativ 8.000 de banci din lume si care coopereaza de la atentatele din septembrie 2001 cu Statele Unite si cu Washington, furnizand date in cadrul luptei antiteroriste.

Swift, al carui sediu este in apropierea Bruxelles-ului, a decis sa "compartimenteze" in viitor modul de manipulare a datelor. In acest sens, in luna octombrie, bazele de date pe care le detine (cu exceptia datelor americane) vor fi transferate in Olanda.

Fara un acord cu Washington, aceasta reorganizare ar obliga Statele Unite sa se bazeze exclusiv pe bunavointa diferitelor state membre UE, pentru a avea acces la informatii cu privire la europeni. De aici si necesitatea negocierii unui acord cu UE. "Durata acestui acord interimar nu poate depasi 12 luni", a asigurat ministrul suedez al Justitiei, Beatrice Ask.