Pentru a tempera aprecierea shekelului si avantul exportatorilor israelieni, Banca Israelului (BoI) a intervenit in ultimele luni de mai multe ori in piata, cumparand dolari. Ultima interventie de pilda a guvernatorului BoI, Stanley Fisher, s-a petrecut saptamana trecuta, suma aruncata in piata fiind echivalentul a 800 milioane de dolari.

Nu toti sunt insa de acord cu aceasta strategie, pe motiv ca pe termen scurt va fi fiind ok, dar nu poti la nesfarsit sa tii un anumit curs al monedei. Unul dintre cei mai buni macroeconomisti israelieni, prof Avi Ben-Bassat, a declarat ca metoda BoI este nerezonabila, tocmai din motivul mai devreme amintit. Pana si ministrul de Finante Yuval Steinitz, caruia interventia in piata a BoI ii convine, a recunoscut ca asta e o solutie temporara si ca Banca centrala nu poate cumpara la nesfarsit si in cantitati mari, dolarii.

Acum cateva minute, cursul usd/shekel era de 3,70 shekeli pentru un dolar, pe fondul situatiei economice mai putin dezastruoase pe care o are Israelul. Morgan Stanley a revizuit estimarile privind PIB-ul israelian, de la o scadere de 0,8% in acest an, la o crestere de 0,2%, urmata de 2,7% in 2010. Analistii mizeaza in continuare pe o apreciere a monedei israeliene si pe cresterea dobanzii cheie a BoI.

Sursa

Comenteaza pe Dan Popa's Weblog.