Romania va iesi din criza la un an si un sfert dupa Statele Unite si va deveni o tara prospera in 10-20 de ani, este pronosticul omului de afaceri Ion Tiriac. El este de parere ca actuala criza a venit intr-un moment neprielnic in Romania, tocmai cand "in sfarsit" economia urca cu 6-7%, dar spune ca unul dintre avantaje este ca prabusirea nu a fost atat de puternica ca in alte tari, deoarece caderea a fost doar de la "etajul unu".

  • "Trebuie sa inveti ca trebuie sa ai undeva o pusculita, ca esti pregatit sa o duci si mai rau. O sa fie multi care nu o sa faca fata acestui sindrom", a afirmat Ion Tiriac duminica, la Pro Tv, potrivit agentiei Mediafax.

Tiriac: Fara infrastructura, tara moare in viitor

Investitiile in infrastructura si atragerea fondurilor de la Uniunea Europeana reprezinta cele mai importante obiective pe care ar trebui sa le aiba autoritatile in acest moment, spune Ion Tiriac:

  • "Eu stiam ca domnul Berceanu a spus, in urma cu cateva luni, ca da drumul la autostrazi, cu orice risc. Si, dupa parerea mea necalificata, ar trebui sa dea drumul chiar cu riscul sa injumatateasca salariile, pentru ca, daca nu da drumul, o sa traim cu jumatatile astea de salarii inca 20 de ani. Fara infrastructura, tara asta moare in viitor. Ar trebui sa angajam 200 de baieti destepti, sa-i platim in aur, si sa tragem pana la ultimul cent de la Bruxelles".

Omul de afaceri a acuzat faptul ca, din cauza lipsei infrastructurii, Romania a pierdut investitia Mercedes, care ar fi creat 3.000 de locuri de munca. In plus, mai spune el, statul ar trebui sa acorde niste facilitati tuturor celor care vor sa investeasca in Romania.

Omul de afaceri mai spune ca unul dintre domeniile de care Romania ar putea beneficia foarte mult este turismul, insa acesta depinde foarte mult de infrastructura.

In plus, potrivit lui Ion Tiriac, un alt domeniu care ar putea aduce profit in viitor este bioenergia: "Chiar sa fi chior si iti da un return de 25%", este de parere omul de afaceri.

Tiriac: Euro poate ajunge la 4,5 lei in 2010

Ion Tiriac vede o depreciere a leului in urmatoarea perioada, inainte ca acesta sa revina pe un trend ascedent, si a marturisit ca si-a construit bugetul pentru anul viitor la un curs de 4,5 lei/euro.

  • "Dupa parerea mea, leul a fost foarte repede si foarte mult supraevaluat, dar a inceput sa o ia in jos, pe spinarea populatiei, lovind si in noi (companiile) care importam. BNR incearca, si face bine ca incearca, sa franeze oarecum, sa nu fie prea brusca deprecierea. Cursul de acum este, dupa parerea mea, foarte bun. S-ar putea intampla ca leul sa se duca mai jos, inainte ca sa se ridice din nou", a explicat omul de afaceri.