Bancile austriece au, probabil, suficient capital pentru a face fata cresterii creditelor neperformante din statele emergente europene, a declarat Thomas Mirow, presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, citat de Reuters. Acesta a mai spus ca statele din Europa de Est, puternic afectate de criza economica mondiala, au depasit cea mai grea parte a acesteia.

"Cu siguranta, mai multe credite vor deveni nerentabile in Europa de Est, insa valoarea acestora nu poate fi inca estimata. Daca lucrurile vor evolua ca pana in prezent, bancile austriece vor avea suficienta putere financiara pentru a amortiza eventualele pierderi", a declarat Mirow saptamanalului austriac Profil.

Bancile austriece, printre care Raiffeisen International, Erste Group Bank si UniCredit Bank Austria, au acordat imprumuturi in valoare de 213 miliarde de dolari clientilor din Europa emergenta, ceea ce le face cei mai mari creditori din regiune.

Faptul ca cea mai mare parte a sectorului bancar din Europa de Est este controlata de companii straine a provocat ingrijorare la inceputul acestui an, analistii temandu-se ca bancile s-ar putea retrage din regiune, asa cum au facut in cazul crizei financiare din Asia si Argentina. Thomas Mirow considera insa ca patronatul strain s-a dovedit un factor de stabilitate pentru sectorul bancar, in principal datorita faptului ca bancilor vest europene li s-a permis sa foloseasca ajutoarele financiare primite de la guvernele statelor de origine pentru a-si sprijini afacerile din strainatate.

Thomas Mirow apreciaza ca Europa de Est a depasit cea mai grea perioada din punct de vedere economic, insa revenirea va fi lenta. "Probabil ca pentru Europa de Est ce a fost mai greu a trecut. Aceasta nu inseamna insa ca revenirea va fi puternica si rapida. Revenirea va fi lenta. Companiile vor avea probleme in a obtine finantare, chiar daca si-o vor permite", a spus Mirow.