Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea a declarat, luni, ca nu exista motive pentru ca Fondul Monetar International (FMI) sa nu aprobe plata catre Romania a urmatoarelor doua transe din imprumutul contractat, potrivit NewsIn. Acesta a mai precizat ca banii vor fi folositi pentru finantarea deficitului bugetului consolidat si nu pentru plata salariilor din sistemul public si a pensiilor.

Gheorghe Pogea a afirmat ca Romania si-a respectat angajamentele luate fata de FMI astfel incat acesta nu are motive sa blocheze plata urmatoarelor transe. "Atata timp cat ne facem treaba, nu cred ca ar avea motive", a spus Pogea, inainte de inceperea sedintei Biroului Permanent National al PDL.

Ministrul a precizat ca transele din septembrie si decembrie insumeaza 1,788 miliarde de euro, acesti bani urmand sa fie folositi pentru finantarea deficitului bugetului consolidat. Intrebat daca banii vor fi folositi si pentru ca statul sa asigure plata salariilor din sistemul public si a pensiilor, ministrul de Finante a precizat ca Romania are suficiente resurse sa plateasca pensiile si salariile, chiar daca este criza.

Boardul executiv al Fondului Monetar International analizeaza luni rezultatele primei evaluari a Romaniei in cadrul acordului stand-by, de aceasta depinzand aprobarea celei de-a doua transe a imprumutului.

La inceputul lunii august, Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI la Bucuresti, declarase ca Guvernul roman a respectat toate tintele stabilite in acord, cu o exceptie - nivelul arieratelor la nivelul bugetului general consolidat. Arieratele sunt datoriile al caror termen de plata a fost depasit cu mult.