Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras, luni, 649,96 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont cu maturitate la un an, pentru care plateste un randament mediu anual de 9,99%, potrivit NewsIn. Valoarea anuntata a emisiunii era de un miliard de lei, iar randamentul maxim acceptat a fost de 10% pe an.

Bancile au depus cereri de cumparare de 1,72 miliarde de lei, cu 72,1% mai mult decat valoarea emisiunii.

La sedinta similara din 7 septembrie, MFP a respins toate ofertele pentru certificatele de trezorerie cu discont cu maturitate la un an, la fel ca si in sedinta din 24 august, considerand inacceptabil nivelul randamentului solicitat de banci. Pe 10 august, Ministerul Finantelor au obtinut 1,199 miliarde de lei prin certificate de trezorerie cu discont, scadente la 12 luni, pentru care plateste un randament mediu anual de 10,42%.

MFP si-a propus sa atraga in septembrie sase miliarde de lei prin certificate de trezorerie cu discont la 6 si 12 luni si prin obligatiuni de tip benchmark pe 3 si 5 ani, dupa ce in primele opt luni Finantele au emis titluri de stat in lei de peste 51,2 miliarde de lei. In primele cinci sedinte din septembrie, MFP a atras aproape 3,15 miliarde de lei.

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, a declarat saptamana trecuta ca deficitul bugetar al Romaniei a ajuns dupa primele opt luni la 4,4% din Produsul Intern Brut (PIB).

Fondul Monetar International (FMI) a revizuit tinta agreata cu autoritatile romane pentru deficitul bugetar la 7,3% din produsul intern brut in acest an, fata de nivelul stabilit anterior, de 4,6% din PIB, iar Fondul va aloca pentru acoperirea deficitului bugetar al Romaniei jumatate din transele care trebuie sa intre in septembrie si in decembrie, respectiv circa 1,75 miliarde euro.