Fondul Monetar International a revizuit in sens pozitiv perspectivele economiei bulgare, estimand pentru acest an o contractie economica de 6,5%, potrivit AFP. Anterior, FMI prognoza ca Produsul Intern Brut (PIB) al Bulgariei se va reduce cu 7,0% in 2009.

Reprezentantii misiunii FMI la Sofia au anuntat ca Produsul Intern Brut al Bulgariei va scadea cu 6,5% in acest an si cu 2,5% in 2010. Aceasta este prima revizuire in sens pozitiv a perspectivelor economiei bulgare realizata de FMI de la inceputul crizei economice mondiale.

Bas Bakker, seful misiunii FMI la Sofia, a apreciat pachetul de masuri anti-criza adoptat de noul guvern, ce urmareste cresterea veniturilor si reducerea cheltuielilor. Acesta a precizat ca Bulgaria va inregistra in 2009 un deficit bugetar de 0,5% din PIB, pentru ca acesta sa ajunga la 2% din PIB in 2010.

Seful misiunii FMI a avertizat ca, pe masura ce economia iese din recesiune, Bulgaria trebuie sa treaca la un model de crestere bazat mai mult pe sectoarele comerciale, decat pe sectoare precum imobiliar, constructii si financiar, care depind de intrari de capital. Contributia acestor sectoare la cresterea economica se va diminua in viitor, a aratat acesta.