Fondul Monetar International a aprobat, marti, a doua transa de imprumut pentru Romania, de 1,7 miliarde DST (circa 1,85 miliarde euro), odata cu prima revizuire a acordului stand-by incheiat in luna mai, potrivit Mediafax. Jumatate din banii din cea de-a doua transa va merge la Bugetul de stat.

"Pe fondul unei deteriorari semnificative a activitatii economice de la aprobarea in mai a acordului stand-by, implementarea politicilor a fost puternica. Cu toate acestea, scaderea peste asteptari a activitatii economice necesita recalibrarea acestor politici astfel incat sa se atinga un echilibru intre raspunsul pe termen scurt la criza si obiectivele pe termen mediu ale politicilor", a declarat intr-un comunicat al institutiei John Lipsky, directorul adjunct al FMI.

Acesta a mai aratat ca tintele fiscale au fost ajustate corespunzator pentru a permite partial deteriorarea ciclica a veniturilor si a evita un impuls negativ asupra cererii.

"Programul revizuit se axeaza pe masuri care ar asigura reduceri permanente a cheltuielilor curente, pastrand in acelasi timp cheltuielile de capital si sociale. Cu toate acestea, ajustarile prevazute vor necesita reforme suplimentare pentru a intari controlul in zonele care prezinta cel mai ridicat risc fiscal, incluzand angajamentele asumate, reforma pensiilor si entitati publice descentralizate", a mai spus Lipsky.

Directorul adjunct al FMI a adaugat ca regimul de tintire a inflatiei si cursul de schimb flexibil au ajutat la atenuarea impactului crizei, oferind in acelasi timp un punct de ancorare adecvat pentru politica monetara. "Stabilitatea mai mare a pietelor financiare si temperarea inflatiei ar putea lasa loc pentru noi relaxari ale politicii monetare, dar o abordare prudenta este necesara avand in vedere nivelul ridicat al inflatiei si vulnerabilitatile la presiunile externe", a adaugat John Lipsky.

Reprezentantul FMI a mai precizat ca politicile financiare trebuie sa ramana potrivite pentru a preintampina riscurile pe care le-ar putea aduce criza, insa este in continuare nevoie de vigilenta pentru a raspunde oricaror semne de stres in sistemul bancar, mai ales deteriorarii calitatii activelor care ar putea surveni in urma deteriorarii situatiei economice.

Romania a ajuns in luna martie anul acesta la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde de euro pe o perioada de doi ani, din care 12,95 miliarde de euro de la FMI, 5 miliarde de euro de la Comisia Europeana, 1 miliard de euro de la Banca Mondiala si 1 miliard de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Banca Europeana de Investitii si International Finance Corporation.

Guvernul Romaniei negociase cu reprezentantii FMI ca banii din a doua transa de la Fond sa mearga la buget, pentru a acoperi o parte din deficitul bugetar, si nu la rezerva valutara de la banca centrala, asa cum se stabilise initial si cum s-a intamplat cu prima transa