Dinu Patriciu si asociatul sau georgian Lado Gurgenidze au anuntat marti, intr-o conferinta de presa la Tbilisi, achizitionarea a 91% din Banca Populara. Cei doi au platit 15 milioane de dolari, iar investitia reprezinta prima miscare a nou infiintatului fond de investitii Liberty, ai carei actionari sunt Patriciu si Gurgenidze. Omul de afaceri roman a anuntat intentia ca noua companie sa investeasca in una-doua oportunitati de acest gen anual.

"Sunt incantat sa lucrez la acest nou proiect cu Lado Gurgenidze", a spus omul de afaceri Dinu Patriciu, presedintele fondului de investitii Liberty, in conferinta de presa de la Tbilisi. "In urmatorii cativa ani, intentionam sa atragem capital suplimentar pentru Liberty si sa investim in ona sau doua oportunitati de acest gen in fiecare an. Filosofia noastra de investitii este simpla: in piete emergente, in care au loc reforme economice. Companiile de servicii financiare sunt unele dintre beneficiarii timpurii ai unui mediu de afaceri imbunatatit si prezinta oportunitati de investitii atractive. Cum si eu si Lado avem o experienta de succes in managementul unor companii publice, avem in vedere o eventuala varianta de exit listarea Liberty pe una dintre bursele importante", a mai spus Patriciu, potrivit informatiilor distribuite in mapa de presa la conferinta din Tbilisi.

La randul sau, Lado Gurgenidze, CEO la Liberty si viitorul presedinte executiv si CEO la Banca Populara, s-a declarat fericit ca fondul de investitii a facut prima miscare pe piata. "Modelul nostru de business prevede investitii in banci pe pietele emergente in care conditiile economice si tendintele reformiste sunt asemanatoare celor din Georgia si din alte economii de succes. Asadar nu este o surpriza faptul ca am inceput prin a investi in Georgia. Banca Populara are un potential semnificativ de a avea profit, gratie numarului mare de sucursale si faptului ca este banca prin care se platesc pensiile de stat. Sub controlul unui investitor bine capitalizat, banca are potentialul de a fi printre primele cinci din Georgia. In urmatoarele cinci luni scopul nostru este ca banca sa revina pe profit si preconizam sa investim capital suplimentar", a spus Gurgenidze.

Fondul de investitii Liberty, recent infiintat si al carui actionari sunt omul de afaceri roman Dinu Patriciu si fostul premier georgian Lado Gurgenidze, este concentrat in principal pe servicii financiare in pietele emergente, caracterizate de economii deschise, de politici fiscale sanatoase si o buna guvernare corporatista, se arata in prezentarea noii companii.

Banca Populara din Georgia este prima investitie a fondului Liberty, care este in procesul de achizitionare a 60% din Fairwind Securities, o societate de brokeraj detinuta de Dinu Patriciu prin Rompetrol Holding. Fairwind Securities este o societate de servicii si intermediere de investitii financiare autorizata sa tranzactioneze actiuni si derivate conform reglementarilor pietei de capital din Romania. Fairwind Securities opereaza pe Bursa de Valori Bucuresti si pe Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu.

Articol realizat cu sprijinul Commesant Georgia.