Banca centrala americana, Federal Reserve, incheie miercuri reuniunea de doua zile a Comitetului sau de politica monetara pe fondul optimismului determinat de tot mai numeroasele semnale care indica iesirea din recesiune.

Reuniunea inceputa marti, 22 septembrie, se va relua miercuri dimineata la Washington, iar un comunicat al Fed este asteptat in jurul orei 18:15 GMT, 20:15 ora Romaniei.

Ca si la ultimele sale reuniuni, Fed va decide probabil sa mentina dobanda de referinta aproape de zero, nivel la care este din decembrie 2008.

In schimb, sunt asteptate comentariile privind contextual economic si financiar. Fed notase in documentul care a stat la baza discutiilor ca activitatea s-a stabilizat in timpul verii, deschizand calea reluarii cresterii economice.

Principalul punct de interes al reuniunii il reprezinta modul in care Fed va pune capat planului masiv de sute de miliarde de dolari pus in aplicare pentru a combate criza. Dar, presedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, atrasese marti atentia ca desi recesiunea din Statele Unite "foarte probabil" s-a incheiat, conjunctura economica va ramane slabita pentru o anumita perioada de timp.