Creditul neguvernamental a crescut cu 0,4% in august. Ritmul anual de crestere al creditarii a incetinit la 8,2%

de Dragos Comache     HotNews.ro
Miercuri, 23 septembrie 2009, 11:41 Economie | Finanţe & Bănci

Soldul creditelor acordate populatiei si firmelor a crescut in luna august cu 0,4% fata de luna anterioara, dupa cinci luni consecutive de scadere, pana la 198,68 miliarde de lei, pe fondul avansului componentei in valuta, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Ritmul anual de crestere a creditarii s-a temperat fata de luna anterioara, de la 10,8% la 8,2%.

Astfel, la sfarsitul lunii august, creditul in lei a scazut cu 0,2% fata de luna anterioara, in timp ce creditul in valuta a crescut cu 0,8%. Exprimat in euro, avansul creditului in valuta a fost de 0,6%.

Soldul creditelor in valuta acordate populatiei a urcat cu 0,3% fata de luna anterioara in vreme ce finantarile in lei au scazut cu 0,1%. Comparativ cu luna august a anului trecut, creditul in valuta a urcat cu 19,5%, pana la echivalentul a 60,12 miliarde de lei, iar imprumuturile in moneda nationala s-au redus cu 2,0%, la 39,44 miliarde de lei.

In ceea ce priveste segmentul persoanelor juridice, in august creditele in lei au coborat cu 0,3% fata de luna anterioara si cu 6,8% comparativ cu luna august 2008 pana la 40,29 miliarde de lei. Creditele in valuta au urcat cu 1,4% comparativ cu luna iulie si cu 18,0% fata de aceeasi luna din 2008, la 58,81 miliarde de lei.

Creditul guvernamental, al administratiei centrale, administratiilor locale, administratiilor sistemelor de asigurari sociale, s-a diminuat in luna august cu 0,6%, pana la 44,69 miliarde de lei. La sfarsitul lunii august, creditul guvernamental s-a majorat cu 293,4% fata aceeasi perioada din 2008.

Depozitele rezidentilor au crescut cu 1,7% in august

Depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali au crescut in luna august cu 1,7% fata de luna anterioara, pana la nivelul de 161,39 miliarde de lei.

Comparativ cu luna anterioara, depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au scazut cu 0,6%, pana la 59,75 miliarde de lei, iar fata de finele lunii august 2008 au crescut cu 19,8%. In cazul depozitelor in lei ale persoanelor juridice, acestea au urcat cu 4,2% fata de luna anterioara insa s-au diminuat cu 1,2% comparativ cu aceeasi luna din 2008, pana la 43,09 miliarde de lei.

Depozitele in valuta ale rezidentilor gospodarii ale populatiei si persoane juridice, exprimate in lei, au crescut cu 2,4%, pana la nivelul de 58,54 miliarde de lei, iar exprimate in euro, depozitele in valuta au avansat cu 2,1%, pana la 13,86 miliarde de euro. Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in lei au crescut cu 22,4% si cu 2,4% daca sunt exprimate in euro.

Depozitele in valuta ale populatiei exprimate in lei au crescut cu 18,8%, insa s-au redus cu 0,6% daca sunt exprimate in euro. Totodata, depozitele in valuta ale persoanelor juridice, exprimate in lei, s-au majorat cu 28,1%. Exprimate in euro, depozitele in valuta ale persoanelor juridice au crescut cu 7,2%.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de BCR

VIDEO Antreprenor StartUp Nation / Fondatorul Scolii de Bijuterie Contemporana: Eu nu vin la serviciu, eu vin in propriul meu atelier, in care imi exprim ideile. Ceea ce misca industria asta sunt ideile, nicidecum cifrele

David Sandu s-a ocupat de designul de bijuterii de cand era copil si a invatat pe cont propriu tot ceea ce stie. Assamblage - Scoala de Bijuterie Contemporana a aparut drept consecinta a acestei pasiuni. David face parte dintr-o industrie creativa emergenta, insa atat el, cat si cei care au trecut in ultimii 7 ani pe la bancurile de lucru ale scolii sale se vad adesea nevoiti sa spuna ca fac alte lucruri, pentru ca activitatea lor nu exista intr-un cadru legal.

218 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri