Apelul SUA in favoarea unui re-echilibru al economiei mondiale a fost bine primit de chinezi, semn ca exista o unitate in ceea ce priveste intentia de a preveni noi crize ca cea de acum. Propunerea americana vizeaza reducerea dezechilibrelor prin diminuarea excedentului marilor tari exportatoare (China) si cresterea economisirii in tarile indatorate (SUA).

Desi analistii se temeau ca oficialii chinezi nu vor accepta o asemenea propunere (in fond, modelul de crestere a Chinei e bazat pe export), pana la urma raspunsul a fost mai degraba pozitiv. Germania, fost numarul unu in materie de exporturi, nu e prea entuziasta. Nemtii spun ca ar trebui ca discutiile sa fie focusate pe reglementarea pietelor financiare si sa lase naibii modelele de crestere, cata vreme acum putem vorbi mai degraba de modele de scadere economica.

UE a propus infiintarea din 2010 a unui Comitet European al Riscului sistemic plus alte trei autoritati de supraveghere. Plus o incadrare in niste limite a remuneratiilor din sectorul financiar, idee cu care in afara Frantei, nu s-a grabit nimeni sa ridica mana cum ca ar fi entuziasmat.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.