Partidele parlamentare si-au prezentat propunerile pentru membrii Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), pentru noul mandat de cinci ani ce incepe in 11 octombrie, potrivit NewsIn. Consiliul de Administratie este organismul cu drept de decizie in ceea ce priveste politicile in domeniul monetar si al cursului de schimb, autorizarea, reglementarea si supravegherea prudentiala a institutiilor de credit, monitorizarea sistemelor de plati, organizarea interna a bancii.

Acesta este format din guvernator, trei viceguvernatori, dintre care unul este prim-viceguvernator, si cinci membri.

In afara de guvernator, functie pentru care exista un consens in randul partidelor pentru reinnoirea mandatului lui Mugur Isarescu, celelalte opt locuri din acest organism vor fi atribuite unor persoane propuse de partidele parlamentare. Potrivit algoritmului, PSD si PDL vor propune cate trei membri, iar PNL si UDMR cate unul.

PSD a anuntat joi prin Viorel Hrebenciuc ca ii sustine pentru cele trei posturi de membri ai Consiliului de Administratie al BNR pe Florin Georgescu, Marin Dinu si Nicolae Danila, fost presedinte al BCR.

PDL ii sprijina pe Cristian Popa, Virgiliu Stoenescu si Ene Dinga, fostul ministru al integrarii europene in guvernul Tariceanu, pentru primii doi vizand cele doua pozitii de viceguvernator. Liderii PDL au mentionat ca propunerile pentru conducerea BNR vor fi discutate luni in Biroul Permanent al partidului.

PNL si UDMR au anuntat, tot joi, ca ii sprijina pentru un nou mandat pe actualii membri ai CA, Napoleon Pop si Agnes Nagy.

PDL se lupta pentru una din cele doua functii de viceguvernator cu PNL, partid care pretinde si el aceasta pozitie, in conditiile in care, conform algoritmului, ar avea dreptul la mai mult de un loc in Consiliul de Administratie si vrea un membru cu functie executiva.

In prezent, membrii Consiliului de Administratie al BNR sunt Mugur Isarescu - guvernatorul BNR, Florin Georgescu - prim-viceguvernator, Eugen Dijmarescu - viceguvernator, Cristian Popa - viceguvernator, Silviu Cerna, Maria Ene, Agnes Nagy, Napoleon Pop si Virgiliu Stoenescu.

Birourile reunite ale celor doua camere ale Parlamentului au dat Comisiilor de buget termen de zece zile pentru a audia si a intocmi rapoartele nominalizatilor la CA al BNR.

Discutia in cadrul Birourilor permanente reunite a pornit de la scrisoarea transmisa de Comisiile de buget ale celor doua camere ale Parlamentului, in care se mentioneaza ca, in conformitate cu Hotararea nr. 16 din 28 septembrie 2004, plenul reunit a numit Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei pentru un mandat de cinci ani. Cei doi presedinti ai comisiilor precizeaza ca, intrucat mandatele expira, trebuie demarate procedurile numirii noilor membri.

Membrii Consiliului de Administratie al BNR nu pot fi parlamentari si nu pot face parte, potrivit legii, din justitie sau din administratia publica. Structura executiva permanenta a Bancii Nationale este formata din guvernator si trei viceguvernatori, dintre care unul este prim-viceguvernator. Ceilalti cinci membri nu sunt salariati ai BNR. Presedintele Consiliului de administratie este guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.