Unul din motivele pentru care cursul euro este sustinut este stabilitatea financiara a populatiei cu credite in euro. In continuare, o idee despre o rezolvare posibila a problemei.

Bancile ar trebui sa restructureze acum creditele cu probleme in euro si sa le transforme in lei, la un curs rezonabil, evident, mai mic decat cursul spot, pentru a face ideea atractiva pentru creditați. Creditele care se preteaza acestei operațiuni sunt doar creditele care sunt sau au devenit neperformante doar din cauza variației de curs, și nu altor cauze (gen șomaj, etc).

In loc ca BNR sa vanda multi euro pe interbancar, pentru sustinerea nedefinita a euro, ar putea ca sa redirectioneze o parte din suma catre bancile participante la schema de mai sus, prin swap-uri, la un curs apropiat de cel al restructurarii datoriei.

Un exemplu teoretic - un credit in euro, cu rata lunara de 100 de euro este transformat intr-un credit in lei, pe aceeași durata, cu o rata de 410 lei, folosindu-se un curs de 4 lei pentru 1 euro (rata in lei e mai mare din cauza dobanzii mai mare la lei).

Citeste restul materialului si comenteaza pe Economia pe intelesul tuturor.