Sapte state sud-americane au semnat sambata seara in Venezuela actul oficial de nastere a Bancii de Sud, un proiect abandonat dupa lansarea extrem de vocala din 2007. Presedintii celor sapte state - Venezuela, Brazilia, Bolivia, Ecuador, Argentina, Uruguay si Paraguay - au parafat documentul in prima zi a summit-ului America de Sud-Africa (ASA), care se incheie duminica la Porlamar, in Venezuela.

Potrivit presedintelui venezuelean Hugo Chavez, capitalul total al institutiei va fi de 20 de miliarde de dolari, scrie France 24. Iar conditiile de infiintare a bancii statueaza ca marile tari - Argentina, Brazilia si Venezuela - vor contribui cu mai multi bani decat celelalte patru.

Sediul bancii va fi la Caracas, dar institutia va avea si doua sucursale la Buenos Aires si in Bolivia, a precizat presedintele argentinian Cristina Kirchner. N-a fost avansata, insa, nicio data la care banca va incepe operatiunile. "Cred ca este foarte important. Mai bine mai tarziu, decat niciodata. De fapt, nici nu a durat atat de mult pentru un organism de acest tip", s-a felicitat presedinta argentiniana.

Pe 9 decembrie 2007, cele sapte state au anuntat lansarea proiectului prezentat ca o riposta latino-americana la Fondul Monetar International (FMI). Destinata sa finanteze proiecte de dezvoltare in regiune, banca trebuia sa isi inceapa lucrul in 2008. Semnarea actului oficial de catre presedinti a fost insa amanatat de nenumarate ori, din cauza unor dezacorduri pe anumite detalii ale documentului.