Va spuneam mai deunazi ca prietenii chinezi isi sporesc brusc si in cantitati consistente rezervele de aur, intentia lor fiind de a se mai „elibera” din stransoarea economiei lor de dolarul american. Miscarea Chinei nu e deloc singulara, in mai toate partile lumii demarand chiar zilele trecute proiecte care, cel putin aparent, „de-dolarizeaza” lumea.

*Kuweitul si-a reconfirmat intentia de a-si asuma o moneda unica, dupa modelul euro, chiar daca orizontul initial adoptat (2010) pare prematur. Intentia exista din 2001…

….cand Consiliul Cooperarii Golfului (CCG) - din care fac parte Arabia Saudita, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman si Quatar, au anuntat ca vor sa isi stabileasca o moneda unica. In 2006, Omanul a socat intregul bloc, declarand ca iese din joc din cauza ca nu indeplineste preconditiile de adoptare. Anul trecut, Emiratele s-au retras si ele, din aceleasi conditii, fapt care a amanat proiectul cu cel putin doi ani. Dar cum spuneam, el va fi in cele din urma, finalizat.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.