Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Nivelul somajului ramane ridicat pentru cel putin un an

Intreaga lume se va confrunta cu un nivel ridicat al somajului pentru cel putin un an. Criza nu s-a terminat. Avertismentul a fost lansat de directorul general al Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn. Cea mai severa criza economica din ultimele sapte decenii va avea consecinte pe termen lung, a declarat el, precizand ca este prea devreme sa anuntam victoria. Oficialul a lasat sa se intrevada, insa, si o unda de optimism: economia mondiala a reusit sa evite cele mai grave situatii cu care s-ar fi putut confrunta.

Marea Britanie intervine in scandalul bonusurilor bancare

O lege care incadreaza veniturile din institutiile de creditare si care permite impunerea de sanctiuni va fi prezentata in parlament saptamanile viitoare. Anuntul a fost facut de premierul britanic Gordon Brown, care a precizat ca nu le va "permite" oamenilor sa revina la "relele obiceiuri" din sistem. Mai mult, initiativa legislativa privitoare la bonusuri va fi inclusa in discursul pe care regina Marii Britanii il va sustine la deschiderea noii sesiuni parlamentare, pe 18 noiembrie.

Franta reduce prima de casare la 500 de euro

Prima de casare va fi redusa in Franta, de la 1.000 de euro cat este in prezent, la 500 de euro. Premierul francez Francois Fillon a dat asigurari ca programul Rabla va continua. Suma va fi redusa, insa, progresiv, pana anul viitor in luna iulie. Franta a fost una dintre primele tari care a demarat programul Rabla la finele anului 2008, cu suma de 1.000 de euro in cazul in care se renunta la o masina mai veche de 10 ani.

Sapte state sud-americane au semnat actul de nastere a Bancii de Sud

Sapte state sud-americane au semnat in Venezuela actul oficial de nastere a Bancii de Sud. Un proiect abandonat pana acum, dupa lansarea extrem de vocala din 2007, care anunta crearea unei replici latino-americane la Fondul Monetar International. Presedintii celor sapte tari - Venezuela, Brazilia, Bolivia, Ecuador, Argentina, Uruguay si Paraguay - au parafat documentul in prima zi a summit-ului America de Sud-Africa. Potrivit presedintelui din Venezuela, Hugo Chavez, capitalul total al institutiei va fi de 20 de miliarde de dolari. Banca are ca principal obiectiv finantarea proiectelor de dezvoltare in regiune.

Inca o banca americana importanta, Georgian Bank, a dat faliment

Institutia de stat americana ce are drept obiectiv asigurarea depozitelor bancare a anuntat astfel al optulea esec ca importanta de pe piata de profil din Statele Unite ale Americii. Prabusirea Georgian Bank ridica la 95 numarul institutiilor de creditare care au intrat in faliment in Statele Unite, de la inceputul anului. Activele sale se ridicau la aproximativ 2 miliarde de dolari, la fel ca si depozitele pe care le avea.

In Romania trebuie sa lucreze companii capabile sa construiasca un kilometru de autostrada pe zi

Romania trebuie sa aduca la lucru companii de constructii care au capacitatea de a construi un kilometru de autostrada pe zi. Aprecierea vine din partea omului de afaceri Dinu Patriciu, care a declarat ca exista cel putin 15 astfel de companii in lume. Patriciu a vorbit si despre programul Prima Casa, pe care l-a catalogat drept “o traznaie economica”. Este evident ca bancile nu vor fi interesate sa acorde astfel de imprumuturi, a precizat omul de afaceri.

Consumul de bere din Romania arata cat de puternica a fost recesiunea economica

Consumul de bere din Romania arata ca recesiunea economica a fost foarte serioasa. Declaratia ii apartine editorului Christopher Emsden, de la cotidianul american The Wall Street Journal. Intr-un material dedicat situatiei economice din tara noastra, el a aratat ca, dupa un deceniu de cumparaturi de limite, oamenii care nu se mai ating de bautura sunt din nou la moda. Totul pornind de la cifrele care arata o scadere de 10 procente a consumului de bere in Romania, in prima jumatate a anului 2009, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

La final, iata cel mai important eveniment economic al zilei: Ministrul Muncii, Marian Sarbu, se intalneste cu presedintii confederatiilor sindicale si patronale pentru a analiza evolutia salariului minim brut pe economie.