Banca franceza BNP Paribas a anuntat luni ca isi va inchide pana in 2010 filialele situate in paradisurile fiscale Panama si Bahamas. Cele doua destinatii sunt prezente pe "lista gri" a Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

"Am decis sa inchidem filialele pe care le avem in paradisurile fiscale (...) care figureaza pe lista gri a OCDE", a declarat directorul general al institutiei de creditare, Baudouin Prot, citat de AFP. Panama si Bahamas gazduiesc in prezent sase filiale si doua sucursale, ale caror activitati se leaga in mod esential de banca privata si de banca de investitii.

Baudouin Prot a precizat ca bancile franceze vor fi obligate sa publice in detaliu, in raportul lor anual, expunerile din statele care nu coopereaza in domeniul fiscal. La summit-ul care a avut loc la Pittsburgh (SUA), joi si vineri, liderii G20 au reiterat dorinta de a comunica cu paradisurile fiscale. Mai multe state, printre care Elvetia si Monaco, au reusit saptamana trecuta sa iasa de pe lista gri, semnand acorduri bilaterale de cooperare fiscala.