Banca centrala a Ungariei a redus dobanda de politica monetara cu jumatate de punct procentual, la 7,5%, acesta fiind cel mai scazut nivel din septembrie 2007 si pana in prezent, potrivit AFP. Decizia, anticipata de majoritatea analistilor, vine pe fondul stabilizarii monedei nationale.

Aceasta este cea de-a treia scadere a dobanzii de politica monetara din luna iulie.

Potrivit AFP, presiunile inflationiste s-au atenuat, in ciuda cresterii cu cinci puncte procentuale a taxei pe valoare adaugata in luna iulie. In august, rata inflatiei din Ungaria a fost de 5%, sub estimarile analistilor.

Ungaria a fost una dintre tarile europene cele mai afectate de actuala criza. Problemele economice au determinat guvernul lui Ferenc Gyurcsany sa demisioneze, iar tara a solicitat un imprumut de 25 miliarde de dolari de la FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana.

Pentru acest an, banca centrala a Ungariei estimeaza o scadere a Produsului Intern Brut (PIB) de 6,7% si o inflatie de 4,5%, iar pentru 2010 banca se asteapta la o temperare a inflatiei, pana la 4,3%, si la o scadere economica de 0,9%.