Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Cresc restantele romanilor la banci

Restantele romanilor la banci s-au dublat in primele sapte luni, ajungand la 1,99 miliarde de lei, fata de 981 milioane de lei la finele anului trecut. In acelasi timp, numarul persoanelor cu restante mai mari de 30 de zile la rambursarea creditelor contractate a ajuns la peste 600 de mii in luna iulie, cu 26,5% mai mult decat la sfarsitul lui 2008.

Cea mai mare pondere in totalul restantelor este reprezentata de intarzierile la plata mai mari de 30 de zile la creditele in moneda nationala, acestea avand o valoare de aproape 1,30 miliarde de lei, cu 77% mai mult decat la 31 decembrie 2008.

In aceeasi perioada, restantele la creditele in euro au crescut cu 174%, iar restantele in dolari americani s-au majorat cu 201%.

Restantele la creditele in alte monede au inregistrat o crestere de 254%. Cele mai multe restante reprezinta intarzieri la plata de peste 90 de zile.

Economia Romaniei se va comprima cu 7,5% in acest an si isi va relua cresterea in 2010

Economia Romaniei se va contracta cu 7,5% in acest an, reluarea cresterii economice urmand a avea loc in 2010, se arata intr-un raport al Economist Intelligence Unit. Institutia nu exclude insa o contractie mai mare a Produsului Intern Brut sau prelungirea recesiunii.

Pentru 2010, analistii EIU se asteapta la o recuperare "modesta", cu o crestere a produsului intern brut de 1%, "ajutata de corectia cursului de schimb la inceputul lui 2009".

In acest sens, raportul mentioneaza ca declinul economiilor din zona euro in 2009 si in 2010 va duce la inrautatirea pietelor de export ale Romaniei, iar investitiile vor fi deteriorate prin dificultatea de obtinere a finantarii externe si prin restrangerea creditului.

Acestia apreciza ca majorarea TVA si a impozitului pe venit in 2010 este "inevitabila", astfel incat guvernul roman sa atinga tintele pe deficit bugetar agreate cu FMI.

Petrom a redus pretul carburantilor cu pana la 9 bani/litru

Astfel, benzina Premium fara plumb 10 ppm va costa 3,56 lei pe litru, pretul benzinei Top Premium fara plumb 99+ coboara la 3,93 lei pe litru, iar sortimentele OMV Carrera 95 si OMV Carrera 100 vor fi comercializate cu 3,70 lei pe litru si respectiv 4,33 lei pe litru.

In cazul motorinei, sortimentul Top Euro Diesel 5 / Top Nordic Diesel va costa 3,52 lei pe litru, litrul de motorina OMV Sprint Diesel ajunge la 3,57 lei, sortimentul Euro Diesel 5 se va vinde cu 3,36 lei pe litru, in timp ce motorina OMV Alpin Diesel se va comercializa cu 3,85 lei pe litru.

Ultima modificare a preturilor combustibililor in reteaua Petrom a avut loc in data de 22 septembrie, cand litrul de benzina a fost ieftinit cu sase bani, iar cel de motorina cu trei bani.

Furnicile - sursa de inspiratie pentru o noua generatie de softuri antivirus

Oamenii de stiinta studiaza comportamentul furnicilor pentru a dezvolta o noua generatie de softuri antivirus. Analizand modul in care furnicile reactioneaza in fata unei amenintari, programatorii s-au gandit la o noua abordare a luptei impotriva virusilor.

Furnicile folosesc "inteligenta roiului" pentru a-si infrange dusmanii. In momentul in care o furnica detecteaza o amenintare, i se alatura sute sau mii de alte furnici pentru a putea coplesi atacatorul.

Aceasta strategie a fost incorporata intr-un soft care este testat de o echipa de cercetatori a Wake Forest University (SUA).

Specialistii cred ca noul sistem va lucra mult mai rapid decat programele conventionale de securitate, care au nevoie de update-uri constante pentru a recunoaste noi virusi.

La final, iata si principalele repere economice:

Astazi are loc sedinţa de politică monetară a (BNR)

si Consiliul Concurenţei organizează o conferinţă de presă pe tema investigaţiei din domeniul alimentar