Agentia de evaluare Moody's a coborat cu o treapta ratingul Lituaniei, de la "A3" la "Baa1", si a mentinut perspectiva negativa, potrivit AFP. Aceasta este cea de-a doua scadere a ratingului Lituaniei din acest an, dupa ce in aprilie Moody's a redus acest calificativ de la "A2" la "A3".

"Recesiunea economica severa continua sa puna o presiune puternica pe masurile fiscale ale guvernului, astfel incat acestea nu mai sunt in concordanta cu un rating de tip A. Mai mult, deteriorarea perspectivelor de crestere economica ale Lituaniei si ale principalilor parteneri comerciali europeni arata ca este putin probabil sa apara o inversare a trendului pe termen mediu", a declarat Kenneth Orchard, analist senior la Moody's.

Acesta a mai spus ca ratingul Lituaniei va fi coborat din nou daca economia isi va continua scaderea si in 2010, iar deficitul bugetar nu se reduce. In acelasi timp, perspectiva ratingului va fi imbunatatita la stabila daca economia isi revine mai repede decat se estimeaza, iar guvernul va implementa masuri care sa duca la o ajustare fiscala semnificativa.

Autoritatile de la Vilnius prognozeaza ca in acest an economia se va contracta cu 19,3%, aceasta fiind cea mai mare scadere economica din 1992. Pentru 2010, autoritatile estimeaza o scadere a PIB de 5,2%.