Pierderile generate de criza financiara in intervalul 2007-2010 vor fi de circa 3.400 miliarde de dolari, prognozeaza FMI intr-un raport citat de AFP, aceasta suma fiind cu 600 miliarde de dolari mai mica decat cea estimata in raportul publicat in luna aprilie. FMI a revizuit in scadere pierderile ca urmare a cresterii valorii instrumentelor financiare.

Raportul mai arata ca stabilitatea financiara s-a imbunatatit, datorita masurilor fara precedent luate la nivel mondial si semnalelor de redresare economica, insa riscurile se mentin la un nivel ridicat.

"Suntem pe drumul cel bun, dar acest lucru nu inseamna ca riscurile au disparut", a spus Vinals Jose, director in cadrul FMI.

Bancile nu au suficiente fonduri pentru a sprijini revenirea economica

Fondul Monetar International avertizeaza totodata ca bancile nu au suficiente fonduri pentru a relua creditarea la un nivel care sa sustina procesul de revenire a economiei.

"Daca intrebarea este daca bancile dispun de capitalul necesar pentru a acorda imprumuturi suficiente pentru a sustine creditarea, credem ca raspunsul este ca nu", a declarat oficialul FMI.

In raport se mai arata ca, pe ansambu, bancile au recunoscut ceva mai putin de jumatate din pierderi, ceea ce inseamna ca pot sa mai apara si alte vesti proaste din economie.

Situatia bancilor s-a imbunatatit insa semnificativ dupa raportul din aprilie, dar profiturile obtinute nu vor compensa integral viitoarele revizuiri ale activelor. FMI estimeaza ca bancile si-au reevaluat in scadere portofoliile detinute cu 1.300 miliarde dolari pana la jumatatea lui 2009, urmand ca pana la finele lui 2010 sa aiba loc revizuiri in valoare de alte 1.500 miliarde de dolari.

Aceste pierderi ar urma sa apara din imprumuturile nerambursate, in timp ce pierderile precedente au fost cauzate de plasamentele financiare, a precizat Vinals Jose.