BNR a introdus lichiditatea in piata, ajutand si bugetul de accize al anului viitor. Cursul de pe 1 octombrie va fi folosit pentru calculul accizelor in 2010. De apreciat moderatia - cursul s-a oprit totusi la un nivel rezonabil; argumentele de genul "instabilitatea politica" a depreciat leul s-ar putea sa insemne mai putin decat credem, scrie Mihai Marcu pe blogul sau.

Totusi, o strategie utila a bancii centrale pentru a apara un prag minim si maxim este sa creeze artificial volatilitate intre aceste doua valori.

Citeste si comenteaza peblogul lui Mihai Marcu.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a injectat joi in piata bancara 11,97 miliarde de lei, printr-o operatiune de tip repo cu scadenta pe 5 octombrie, la o dobanda egala cu cea de politica monetara, de 8% pe an, potrivit NewsIn care citeaza un dealer bancar. La operatiune au participat 12 banci.

"Dobanzile au coborat dupa licitatie, la 8-10% pe an, de la 12,5%, cat erau de dimineata", a precizat dealerul citat.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat, in prima parte a zilei de joi, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 11,72% pe an, peste cel din sedinta anterioara, de 10,96% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobanda a urcat la 12,23% pe an, de la nivelul de miercuri, de 11,46% pe an.

Leul s-a depreciat joi pana la un curs de 4,2495 lei/euro

Cursul de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a urcat joi cu peste cinci bani, la 4,2495 lei pentru un euro. Miercuri, euro a fost cotat de banca centrala la 4,1981 lei. Joi, PSD a anuntat ca iese de la guvernare, dupa ce presedintele Traian Basescu a semnat decretul de revocare a ministrului de interne Dan Nica.

Pe piata interbancara, euro a atins in prima parte a zilei o valoare maxima de 4,2581 lei, dupa ce in debutul sedintei era cotat la 4,2136 lei.

Leul a pierdut teren si in fata monedei americane, pana la 2,9163 lei pentru un dolar, de la 2,8619 lei pentru un dolar, cat era miercuri.