Criza politica nu va duce la cresterea dobanzii la creditele ipotecare, efectele negative ale turbulentelor politice (traduse prin scumpirea finantarii pentru Romania) fiind compensata de competitia dintre banci si de BNR, care va asigura finantarea pe termen lung la costuri rezonabile, a declarat pentru Hotnews.ro Laszlo Diosi, seful OTP Bank.

Diosi a mai spus ca si pe segmentul companiilor, bancile ar putea sa se alinieze unei tendinte de scadere a dobanzilor, fortati de competitia dintre jucatorii bancari in atragerea si mentinerea clientilor.

"E o tendinta de reducere a dobanzilor la valuta, care va continua in ciuda turbulentelor din spatiul politic", conchide seful OTP Bank.

Costul creditului depinde, mai ales, daca discutam despre creditele ipotecare, de costul finantarii bancilor, element cu cea mai mare pondere in costul total al creditului. In cazul creditelor ipotecare, din cauza ca banii imprumutati de banci clientilor au termene mari (20-30 de ani), iar resursele sunt plasate in banci pe termen de un an sau doi, bancile sunt nevoite sa se imprumute din piata.

Costul acestor imprumuturi este dat de nivelul primei de risc, adica al asa-numitelor Credit Default Swaps (CDS). Costul CDS-urilor se stabileste pe o piata pe care perceptia riscului este uneori mai importanta decat fundamentele economice si pe care pana nu demult, cel mai mare jucator era asiguratorul AIG.

Potrivit consultantului financiar Bogdan Baltazar, daca inaintea crizei politice, cotatia CDS-urilor pentru Romania se tranzactionau la un nivel apropiat de 300 de puncte de baza, actualele evenimente ar putea urca acest nivel cu cel putin 200 puncte de baza. Piata pe care se tranzactioneaza aceste CDS-uri nu este reglementata, fiind foarte putin transparenta, a confirmat pentru Hotnews fostul presedinte al BRD, in prezent consilier financiar.