Fondul Monetar International a readus in discutie, sambata, necesitatea unei "curatenii" in bilanturile bancilor din Europa, la doua zile dupa ce Uniunea Europeana sustinea ca bancile sunt suficient capitalizate, relateaza AFP

"Este momentul ca bancile sa fie curatate", a spus directorul departamentului pentru Europa din FMI, Marek Belka, intr-o conferinta de presa la Istanbul.

"Avem nevoie de o abordare mai hotarata pentru a ataca riscurile pentru bilanturile cu care se confrunta bancile si sa ia masuri pentru recapitalizarea sau restructurarea institutiilor viabile sau pentru a dizolva altele," a adaugat el.

Ministrii de Finante din UE, reuniti joi la Göteborg (Suedia), au sustinut ca marile banci au fost suficient de capitalizate pentru a face fata unei crize economice grave.

Aceasta concluzie s-a bazat pe testele de stres coordonate, efectuate pe 22 de grupuri bancare transfrontaliere, care reprezinta circa 60% din activele bancare din Europa.

Testele de stres sunt considerate "foarte utile" de Marek Belka, care a explicat ca acestea sustin unele ingrijorari ale FMI legate de masurile politice cu efecte asupra sectorului bancar european.

"Sper ca simplul fapt ca testele au fost realizate si anumite rezultate publicate vor ajuta la restabilirea increderii in bancile europene. Dar ceea ce trebuie este o continuare a acestor actiuni si subliniez faptul ca aceasta este responsabilitatea guvernelor nationale", a mai declarat Marek Belka.

Discutiile legate de curatenia care trebuia facuta in sistemul bancar mondial e o tema prezenta in discursurile oficialilor europeni inca din luna martie a acestui an, insa putine sunt statele care au actionat pe masura. Unele au infiintat vehicule (institutii financiare) speciale, care au preluat activele toxice din sistemele bancare nationale, in vreme ce in alte state, demersul e doar la nivel de discutii.

Oficialii europeni spun ca dupa ce bancile isi vor "netezi" bilanturile, robinetul creditarii va functiona cu si mai mare viteza, lucru de care depinde reluarea cresterii economice.