Criza globala a redesenat harta economiei mondiale in beneficiul economiilor emergente, precum China, dar expertii se indoiesc de capacitatea acestei tari de a genera, de una singura, cresterea mondiala, la modul in care au facut-o Statele Unite in ultimele decenii, relateaza AFP.

"Criza a accentuat miscarea dinspre Vest spre Est" a economiei mondiale, a rezumat Niall Ferguson, profesor la Harvard Business School, in cadrul unei dezbateri organizata de BBC la Istanbul, in marja adunarii general a Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale.

Revenirea economiei mondiale, impulsionata de China si India

"Estimarile recente indica faptul ca India si China au ajutat la iesirea economiei mondiale din recesiune", a afirmat presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, subliniind ca o astfel de configuratie globala, mai echilibrata, deci mai putin dependenta de consumatorul american, este si mai stabila.

"Una dintre mostenirile acestei crize ar putea fi recunoasterea schimbarii relatiilor de putere din punct de vedere economic", spune seful Bancii Mondiale, in conditiile in care SUA se confrunta cu o recesiune economica de aproape doi ani, perioada in care economii emergente precum China si Brazilia au crescut.

Consumul in Statele Unite reprezinta doua treimi din activitatea economica a acestei tari, care ramane, de departe, prima economie a planetei. In 2008, Statele Unite au reprezentat 13,2% din importurile mondiale, potrivit Organizatiei Mondiale a Comertului.

2010: Economiile emergente vor creste mult mai puternic decat statele dezvoltate

Potrivit FMI, economiile emergente vor cunoaste in 2010 o crestere mult mai puternica (5,1%) decat statele dezvoltate (1,3%). Cresterea pe care o vor cunoaste tarile in curs de dezvoltare din Asia (7,3%) contrasteaza cu Statele Unite (1,5%), Japonia (1,7%) si mai ales cu Zona Euro (0,3%).

In randul marilor economii, China (9,0%) ramane campioana mondiala a cresterii economice, devansand India (6,4%). In coada plutonului, regasim tari exclusiv din Zona Euro, precum Spania, Italia sau Germania.

In acest context, este clar ca "motorul american nu mai este atat de puternic ca in trecut", a remarcat directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn. "Economiile emergente sunt in curs de a deveni din ce in ce mai mult adevaratii parteneri", a adaugat el.

Europa: Relansarea economica sta pe umerii consumatorilor interni

Aceasta reasezare a economiei mondiale nu este insa lipsita de semne de intrebare. Poate consumatorul chinez sa-l inlocuiasca pe cel american si sa traga dupa sine, spre exemplu, cresterea europeana? Nimic nu este mai putin sigur, cred expertii FMI.

In Europa, "reluarea cresterii economice apasa pe umerii consumatorilor europeni", spune directorul departamentului pentru Europa al FMI, Marek Belka. Or, tarile bogate sunt trase inapoi de datoria publica, ce ar putea atinge, la orizontul anului 2014, aproximativ 110% din produsul intern brut, avertizeaza economistul sef al FMI, Olivier Blanchard.

Pentru a termina cu aceste deficite publice, este imperios necesar ca fraiele statului sa fie preluate de consumator, pentru a asigura revenirea economica. Dar, cu o populatie imbatranita si cu costuri in continua crestere in sistemul de sanatate, tarile bogate ale batranului continent sunt puse in fata unor veritabile provocari, explica Blanchard.

Impactul Chinei in America Latina

Reechilibrarea economiei mondiale a devenit deja o realitate, a subliniat directorul FMI, Strauss-Kahn.

In America Latina, economistii FMI remarca faptul ca recesiunea a afectat in mod deosebit tarile dependente de economia americana, precum Mexic, si mai putin statele care au dezvoltat legaturi stranse cu China, asa cum este cazul Braziliei.

"Daca nu am fi avut China in aceasta ecuatie, nu ar fi existat o crestere pozitiva in Brazilia, in trimestrul II", dupa cum a remarcat Ilan Goldfajn, economistul sef al bancii braziliene Itau Unibanco.