Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Criza globala redeseneaza harta economiei mondiale

Criza globala a redesenat harta economiei mondiale in beneficiul economiilor emergente, precum China. Totusi, expertii se indoiesc de capacitatea acestei tari de a genera, de una singura, cresterea mondiala, la modul in care au facut-o Statele Unite in ultimele decenii.

Potrivit FMI, economiile emergente vor cunoaste in 2010 o crestere mult mai puternica (de 5,1%) decat statele dezvoltate (1,3%). Cresterea pe care o vor cunoaste tarile in curs de dezvoltare din Asia (7,3%) contrasteaza cu Statele Unite (1,5%), Japonia (1,7%) si mai ales cu Zona Euro.

In randul marilor economii, China ramane campioana mondiala a cresterii economice (9,0%), devansand India (6,4%). In coada plutonului, regasim tari exclusiv din Zona Euro, precum Spania, Italia sau Germania.

In America Latina, economistii FMI remarca faptul ca recesiunea a afectat in mod deosebit tarile dependente de economia americana, precum Mexic, si mai putin statele care au dezvoltat legaturi stranse cu China, asa cum este cazul Braziliei.

Deficitul de cont curent al Romaniei s-a ajustat puternic, la 5-5,5%

Deficitul de cont curent al Romaniei a cunoscut o ajustare puternica, de la 13,5% anul trecut la 5-5,5% in prezent. In plus, acesta este finantabil prin investitiile straine directe, apreciaza presedintele Traian Basescu. Rezultatele politicilor promovate de guvern au avut rezultate, a spus seful statului, subliniind ca Romania nu mai trebuie sa se imprumute pentru finantarea deficitului de cont curent.

Presedintele Basescu a reiterat faptul ca Romania "nu va trece la crestere economica pozitiva" inaintea unor tari precum Germania, Franta, Marea Britanie, Spania sau Italia - principalele piete de export ale economiei interne.

Statele membre ale FMI vor mentine politicile de relansare

Cele 186 de state membre ale Fondului Monetar Internaţional s-au angajat în cadrul unei reuniuni la Istanbul, să îşi menţină politicile de susţinere bugetară, monetară şi financiară, până când revenirea economica va fi garantată.

Aceste masuri vor continua până la reluarea creditării, recuperarea locurilor de muncă pierdute şi a regreselor în combaterea sărăciei.

Angajamentul fusese deja luat săptămânile trecute de ţările dezvoltate şi emergente din cadrul G20, în timpul summitului de la Pittsburgh, din Statele Unite.

Rusia are in vedere contractarea unui credit de maxim 4 miliarde dolari de la Banca Mondiala

Rusia intentioneaza sa contracteze, in 2010, un credit cuprins intre doua si patru miliarde de dolari de la Banca Mondiala, a anuntat ministrul rus al Finantelor, Alexei Kudrin. La randul sau, ministrul adjunct al Finantelor a precizat ca Rusia nu va accepta acest credit daca va fi obligata sa-si coordoneze politica economica in functie de cerintele Bancii Mondiale. Rusia, a carei economie depinde puternic de vanzarea de hidrocarburi, a fost afectata foarte dur de criza economica mondiala.

Deficitul bugetar ar putea depasi in acest an 8% din PIB. Guvernul si-a anuntat deja intentia de a emite euro-obligatiuni in valoare de 17,8 miliarde de dolari in 2010 si de a relansa procesul de privatizari.

La final principalele repere economice ale zilei:

Ministerul Afacerilor Externe organizează astazi si maine, împreună cu Preşedinţia elenă a OSCE şi Secretariatul organizaţiei de la Viena, Conferinţa privind “Implicaţiile de securitate ale schimbărilor climatice în zona OSCE”.

Si tot astazi Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa, Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România – Frăţia şi Confederaţia Sindicatelor Democratice din România organizează o conferinţă de presă, pe tema manifestaţiei ce va avea loc pe 7 octombrie.