Salariul mediu net din Romania a fost de 1.348 lei in luna august din acest an, in scadere cu 3% fata de luna anterioara din acest an, insa cu 5,6% mai mare fata de aceeasi luna a anului trecut, a anuntat luni Institutul National de Statistica (INS). Cele mai mari valori ale salariului mediu net s-au inregistrat in industria de fabricare a produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (3370 lei), iar cele mai mici in industria de fabricare a articolelor de imbracaminte (786 lei).

In luna august din acest an, in majoritatea activitatilor economice nivelul castigului salarial mediu net a fost in scadere fata de luna iulie 2009, principalele cauze fiind restrangerea activitatii, acordarea in luna precedenta de sume din profitul net si premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta).

Cele mai mari scaderi ale salariului mediu net, intre 7% si 10%, s-au inregistrat in domeniul fabricarii autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, administratie publica, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice.

La polul opus, cea mai mare crestere a salariului mediu net fata de luna iulie, de 14%, s-a inregistrat in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului.