Primii afectati de o eventuala majorare a TVA vor fi consumatorii, a declarat pentru HotNews.ro, presedintele federatiei patronale UGIR-1903, Cezar Coraci. Acesta crede ca in cazul unei cresteri cu 3% a TVA, preturile la produsele finale vor fi cu 5% mai mari decat in prezent. Coraci a mai spus ca indirect vor exista influente negative si asupra mediului de afaceri.

"Pentru mediul de afaceri este o cheltuiala deductibila. Insa, primii afectati vor fi consumatorii. Noi am facut un calcul si credem ca in cazul unei majorari de 3%, totul se va scumpi cu 5%. Majorarea la produsul final va fi mai mare de 3%. Motivul este ca si pentru intreprinderi vor exista efecte negative din cauza intarzierilor foarte mari, de trei luni, de sase luni, de un an pentru societatile din Bucuresti, in returnarea TVA. Este un lucru incorect deoarece, in acest fel, intreprinderile crediteaza Ministerul Finantelor, iar taxa pe valoarea adaugata devine pentru societati un cost", a explicat Coraci.

Presedintele UGIR-1903 considera ca scumpirea produselor va determina, mai departe, o contractie a pietei, prin scaderea vanzarilor. Coraci mai spune ca Executivul nu-si va atinge scopul care sta la baza cresterii TVA, si anume cel de a majora veniturile la bugetul statului. "Colectarea la bugetul satutul nu va fi pe masura cresterii TVA", a precizat presedintele UGIR-1903. In opinia acestuia, intentia Guvernului este surprinzatoare pentru ca la Ministerul Finantelor se afla in dezbatere un proiect de modificare a Codului Fiscal care nu prevede nicio majorare a TVA.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat, marti, ca Executivul poate avea in vedere "o reforma a veniturilor", sugerand ca in acest caz TVA ar putea fi majorata, iar nivelul cotei unice va fi mentinut.

La randul sau, presedintele Traian Basescu a admis, luni, intr-o discutie cu usile inchise cu investitorii straini, ca TVA ar putea fi majorata din 2010, el declarand, potrivit unor surse participante la intalnire, citate de "Ziarul Financiar" si preluate de Mediafax, ca prefera cresterea TVA majorarii cotei unice de impozitare.