Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Mediul de afaceri se pregateste pentru majorarea TVA

Taxa pe valoare adaugata ar putea fi majorata, sugereaza ministrul Finantelor. Gheorghe Pogea declara ca Executivul poate avea in vedere "o reforma a veniturilor", dar cu mentinerea cotei unice la acelasi nivel.

Si presedintele Traian Basescu a admis, luni, intr-o discutie cu usile inchise cu investitorii straini, ca TVA ar putea fi majorata din 2010, el declarand, potrivit unor surse participante la intalnire ca prefera cresterea TVA majorarii cotei unice de impozitare.

Primii afectati de o eventuala majorare a TVA vor fi consumatorii, a declarat pentru HotNews.ro, presedintele federatiei patronale UGIR-1903, Cezar Coraci. Acesta crede ca in cazul unei cresteri cu 3% a TVA, preturile la produsele finale vor fi cu 5% mai mari decat in prezent. Coraci a mai spus ca indirect vor exista influente negative si asupra mediului de afaceri.

Mugur Isarescu: Continuarea deprecierii leului nu e nici necesara si nici nu face bine

Deprecierea in continuare a leului nu este nici necesara din punctul de vedere al ajustarii deficitului de cont curent si nici "nu face bine" economiei, declara guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

In acest sens, Isarescu a mentionat ca deprecierea leului la un curs de 5 sau 6 lei/euro, dupa cum estimeaza unii analisti, ar insemna o ajustare puternica a deficitului de cont curent. “Ar insemna un surplus, ceea ce este imposibil pentru o tara emergenta, pentru ca avem nevoie de investitii straine", a spus seful BNR.

Guvernatorul a mai declarat ca felul in care autoritatile utilizeaza banii imprumutati de la FMI si Comisia Europeana este important, si nu rambursarea acestora.

Inflatia in Romania se va situa la finalul lui 2009 "in jur de 4%", intrand astfel in tinta stabilita de banca centrala, de 3,5% plus sau minus un punct procentual, a apreciat Mugur Isarescu.

Bucurestiul, cel mai ieftin oras din Europa pentru companii in privinta costurilor cu angajatii

Bucuresti-ul se afla pe primul loc in randul a 34 orase din Europa in privinta celor mai mici costuri pe care le au companiile cu angajatii, potrivit unui top al oraselor europene. Cu toate acestea, capitala Romaniei se afla printre ultimele pozitii la multe alte capitole, unul dintre acestea fiind calitatea vietii angajatilor din companii. Mai precis, la acest capitol, Bucurestiul se afla pe locul 30 din 34, in urcare ce-i drept fata de pozitia 31, detinuta anul trecut. Barcelona, Geneva si Munchen au fost indicate de oficialii companiilor europene drept orasele cu cele mai bune conditii de viata asigurate angajatilor. Pe ultimele locuri in acest clasament s-au situat Moscova, Varsovia, Istanbul si Budapesta.

Pretul aurului atinge un nou record istoric

Pretul aurului atinge un nou record istoric, dupa zvonurile privind excluderea dolarului din cotatia petrolului. Uncia de aur a fost cotata, la 1.034 dolari, un nou record dupa cel atins in martie 2008. Cotidianul britanic The Independent a relatat marti ca tarile arabe din Golf au in vedere, alaturi de China, Rusia, Japonia si Franta, inlocuirea dolarului din tranzactiile cu petrol cu un cos de monede format din yen, yuan, euro, aur si o viitoare deviza comuna a monarhiilor petroliere.

La final va amintim ca astazi, in intervalul 11-14, in Piata Victoriei se desfasoara mitingul Confederatiilor Sindicale sub sloganul 'Guvernanti, ganditi-va la oameni'.