A doua estimare oficiala a Biroului European de Statistica arata ca PIB-ul a scazut in Romania cu 1,1% fata de trimestrul 1 si cu 8,7% puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului trecut. Estimarea este revizuita in sens pozitiv, aratand o evolutie cu 0,1 puncte procentuale peste valorile estimate in luna august. Pentru zona euro, PIB-ul a fost revizuit in minus cu 0,1 puncte procentuale, fata de datele din luna august si a ramas constant la nivelul Uniunii Europene.

Scaderea PIB-ului Romaniei in trimestrul II 2009 se situeaza pe locul 6 dupa Ungaria, Finlanda, Estonia, Danemarca si Lituania. Cea din urma este campioana scaderilor, cu 20,4% fata de aceeasi perioada din 2008 si cu 9,8% fata de trimestrul I 2009.

Prima estimare privind evolutia PIB la nivelul Uniunii, publicata de Eurostat in luna august, arata ca PIB-ul Romaniei a scazut cu 1,2% fata de trimestrul I 2009 si cu 8,8% fata de trimestrul II 2008.

In comparatie cu acelasi trimestru din 2008, PIB-ul a scazut cu 4,8% in zona euro si cu 4,9% in UE. Cea mai mare crestere a inregistrat-o Slovacia, cu 2,2%, urmata de Slovenia cu 0,7% si Polonia cu 0,5%.

Principalii parteneri comerciali ai Uniunii Europene, potrivit Eurostat, SUA si Japonia, au inregistrat scaderi de 0,2% in trimestrul II si respectiv 0,6% ale PIB.

Prognoza de toamna a Comisiei Europene, publicata in 14 septembrie, arata ca prognoza pentru finalul anului ramane constanta. Comisarul pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia a spus ca "in termeni de PIB, evolutia este pozitiva" si mai ales in zona euro "a surprins prin directia ascendenta", astfel incat Comisia isi mentine prognoza din primavara, de scadere cu 4% a PIB la finalul lui 2009. In schimb, ceea ce ingrijoreaza este somajul, care este de asteptat sa creasca in urmatoarele luni.