Citeste argumentele pro si contra aduse de cititorii Hotnews.ro la intrebarea: Este o solutie anti-criza majorarea Taxei pe Valoarea Adaugata?

- Este preferabila marirea acestei taxe decat a cotei unice

- Majorarea TVA este dorita de FMI si va fi o lovitura data initiativei private

- Exista experiente pozitive in alte tari cu cresterea TVA in vremuri de criza economica

- O crestere generalizata a TVA inseamna o scadere a nivelului de trai

- Ar fi buna o crestere a TVA in conditiile in care scade impozitul pe salarii

Gigi Maybachistu' Rational

Este preferabila majorarea TVA in comparatie cu alte taxe din urmatoarele motive:

1. La o ciocolata de 4 RON sau o paine rotunda de 1,1 RON diferenta suportata de buzunarul unui cumparator obisnuit va fi foarte mica; bunurile de mare valoare (automobile, electrocasnice etc) al caror cost va fi afectat puternic oricum sunt putin cautate de un cumparator rational in vreme de criza.

2. Reducerea consumului poate afecta producatorii, dar in acelasi timp mentinerea cotei unice lasa in buzunarul unui angajat obisnuit bani care pot fi folositi pentru economisire iar nesiguranta viitorului apropiat indeamna la economisire.

Andi i-a raspuns lui Gigi Maybachistu' Rational

Pentru a produce ciocolata vei avea costuri suplimentare cu uzina(piese de schimb, consumabile, energie mai scumpa), pentru transport vei avea costuri suplimentare cu benzina, masinile vor fi mai scumpe.

Pentru o ciocolata de 4 lei acum, vei plati 4,5 cel putin.

KingSnake

Ce fac firmele private in criza asta ? Reduc la maxim costurile, maximizeaza folosirea resursei umane, reduc cheltuielile in zona costurilor colaterale dezvoltarii business-ului, mizeaza pe un venit minim (gandind si un worst case scenario).

Ce face guvernul ? Cheltuie bani in zone absolut neesentiale in perioada asta, nu investeste in mod real in dezvoltare, nu reduce costurile cu resursa umana, nu creste productivitatea muncii, nu mizeaza pe absolut niciuna din posibilele variante de supravietuire in criza. Are o singura solutie, deja dovedita a fi insuficienta ( vezi impozitul "forfetar") - cresterea taxelor si impozitelor.

P.S. Daca guvernul nu e in stare sa gestioneze situatia (putin mai conteaza acum cine e vinovat) ... sa-si dea demisia in bloc.

sima

daca micsoram impozitul pe salarii la 2% fiecare roman va avea 14% mai mult in buzunar si va decide singur cum sa-i cheltuie ,in plus f. multe salarii la negru vor disparea.In acelasi timp putem majora tva la 24% .Preturile vor creste f putin, e un momt de deflatie si a ridica preturile cu 5% ar fi sinucidere pentru un comerciant care deja nu vinde prea mult in acest moment..Aceasta miscare a fost pusa in aplicare de Margaret thacher in UK in 79 si a scos uk din criza .Mai mult chiar astazi tvaul britanic e la 11% esi atuncia fost majorat la 32% ,impozitul pe salarii in uk E f. important ca intii sa scadem impozitul pe salarii si abia apoi sa marim tva -ul.

cristian sima

Bug Zileriu

Sa avem pardon, nu exista costuri suplimentare la producator, fiindca el isi deduce TVA-ul pe ceea ce utilizeaza in procesul de productie (cu alte cuvinte, TVA-ul se calculeaza doar pe Valoarea Adaugata de catre producator - de aici ii si provine numele). TVA-ul este suportat de catre utilizatorul final - acesta este populatia.

e na i-a raspuns lui Bug Zileriu

TVA-ul este platit si de firme, doar ca acestea il si recupereaza. Doar ca recuperarea TVA se face si la doi ani dupa vanzarea produsului - vezi cum a fost anul acesta cand rambursarea de TVA pe anul trecut s-a facut in august - anul fiscal se termina la 30 septembrie. Partial. Sunt unele firme care nici acum nu l-au recuperat.

La exemplul cu ciocolata, fiecare societate implicata in miscarea acesteia plateste TVA. Importatorul e singurul care se scoate daca ciocolata e produsa in UE intrucat nu plateste TVA. In rest fiecare distribuitor, magazin si cumparator platesc TVA pe produs. Daca lantul acestora e egal cu 5 atunci deja statul incaseaza TVA cat toata valoarea produsului si returneaza intr-adevar societatilor banii peste 12-18 luni. Deci practic TVAul e o metoda de a taxa cetateanul (sau utilizatorul final) si de a lua bani cu imprumut si dobanda 0% de la societati comerciale.

Iar in cazul de fata daca si leul se mai devalorizeaza pana la 5 lei/E cum vrea dl. presedinte, deja ai mai pierdut 20%.

Singurul invingator e statul.

Analistu lu peste

Scaderea TVA nu inseamna automat scaderea preturilor. Cel mai probabil comerciantii vor pastra preturile la fel in vederea unor castiguri mai mari, dupa cum s-a mai intamplat. Deci scaderea TVA va duce la scaderea incasarilor la buget.

Probabil ca o crestere a TVA-ului ar duce la o oarecare marire a incasarilor dar si la o scaderea a cheltuielilor populatiei.

Solutii miraculoase nu am, ca daca le aveam, nu mai stateam sa-mi dau cu parerea pe net :)

TVA + vs impozit pe venit/profit

TVA creste => preturi mai mari;

Preturi mai mari genereaza inflatie?

Cota unica impozitare scade => mai multi bani la popor;

Mai multi bani la popor, duce la achizitia mai multor bunuri?

NU!

De ce?

Pentru ca tocmai preturile sunt mai mari ...

Daca impozit pe venit stangeaza si creste TVA => ca se cumpara si mai putine bunuri.

Se cumpara mai putine bunuri => se produc mai putine bunuri => mai putini angajati ... => somaj => mai putine venituri la buget si mai multe cheltuieli, etc.

Stimularea consumului!

Cum?

Credite garantate in perioada de criza!

Ce facem dupa criza?

"Acumulam!"

Claudiu T.

- noi luam credite - DA, pentru ca in perioada buna nu am economisit; doar am consumat, iar datoriile cand nu exista economii se copera prin alte imprumuturi.

- marim taxe - inca nu s-a marit nimic, dar daca bugetarii nu se reformeaza marirea TVA-ului ar fi o solutie de a le lua banii pe care nu si-i merita.

- micsoram salariile - DA, s-a facut deja la particulari. Asteptam si bugetarii.

iulia

Evident ca nu pot fi incantata cand mi se cer mai multi bani. DAR, intre cota unica si tva, eu consider ca ceea ce trebuie majorat este tva-ul. Nu cred ca vom muri din acest motiv. Si mai cred ca orice om normal la cap ar trebui sa poata intelege ca niciun om politic nu-si poate dori o astfel de masura care-i aduce doar dezavantaje, decat daca este absolut necesar.

Daca liberalii vor scaderea tva la 15%, de unde ma rog, iau ei banii? A anuntat Patriciu cumva ca vrea sa intre pe primul loc in topul celor mai saraci romani, din motiv de donatie a intregii lui averi catre bugetul de stat?

Indivizii care populeaza azi, partidul numit PNL, aduc cele mai grave prejudicii doctrinei liberale!

traian

Cresterea tva-ului este o masura sinucigasa.Veniturile bugetare trebuiesc marite prin deblocarea functionarii economiei,adica prin incurajarea cererii,nu prin masuri care descurajeaza orice initiativa.

Stimati guvernanti sunteti total depasiti de situatie.Trageti de timp si pacaliti poporul.

bigradu

Ungurii deja au crescut TVA-ul. Mai mult, au scazut pensiile si salariile bugetarilor.

Cred ca si la noi vor trebui sa mareasca TVA, sa limiteze sporurile personalului bugetar la nivelul celor din privat (~30%) si sa reduca numarul personalului bugetar (intr-un numar recent al ZF, se spunea ca sunt 500.000 de soferi, secretarea si alti "pierde vara").

Razvan_M

Cred ca marirea TVA poate fi privita din doua puncte de vedere: al consumatorului si al comerciantului.

Pentru consumator, TVA crescut va mari pretul produselor pe care le cumpara. Cat de mult va fi afectat acest pret, ramane de vazut, dar atat materiile prime, cat si combustibilii vor creste ca pret.

Pentru comercianti si pentru producatori, impactul cresterii TVA este pe 2 paliere: 1. trebuie refacute in primul rand planurile de afaceri, sa ia in considerare aceasta noua cheltuiala si trebuie regandite marjele de profit pe unitatea de produs; trebuie introdus in calcule riscul dat de aceasta crestere de taxa si posibilul impact negativ pe termen lung dat de scaderea cantitatii de bani aflati in maini private; 2. platitorii corecti de TVA vor avea cheltuieli suplimentare si probleme suplimentare cu aceasta crestere de taxa, in timp ce aceia care nu platesc corect taxele (economia neagra) isi vor vedea avantajul competitiv marit; dat fiind faptul ca economia neagra deja reprezinta procente importante din economia Romaniei (peste 20%), cresterea TVA va forta multi comercianti sa intre in zona neagra si probabil ca nu va duce la acumularea de bani suplimentari la buget, ba din contra.

Cred ca opinia "liberala" de reducere a TVA, la sub 16% as zice eu, ar fi o varianta mai buna pentru situatia in care ne aflam. Mai mult, cred ca o astfel de masura ar trebui dublata de un control mai serios al economiei negre si de o amnistiere a celor care trec din zona neagra la suprafata.

Nota: am pus "liberala" intre ghilimele pentru ca masura aceasta ar fi trebuit luata mai devreme, din 2008, cand deja existau semne puternice de scadere a lichiditatilor din economie. Din pacate, s-au ratat momente importante pentru Romania de dragul unor certuri politice marunte si eu nu pot sa sper decat ca ne-am maturizat cu totii.

cititor

Majorarea TVA este c contra solutie la rezolvarea unei probleme financiare la nivel de tara.

Sa privim cele 2 variante si posibile efecte:

1. cresterea TVA:

Oamenii deja au probleme financiare. O crestere a TVA-ului ar duce la marirea preturilor, respectiv la scaderea puteri de consum din partea populatiei.

Rezultatul prevazut: un buget aproximativ identic, poate chiar mai mic decat cel de acum, insa o populatie nemultumita si mai saraca.

2. scaderea TVA:

Preturile ar inregistra o scadere care ar mari gradul de confort psihologic al populatiei, ceea ce i-ar face mai increzatori in a consuma mai mult.

Rezultatul prevazut: un buget aproximativ identic cu cel de acum cu capacitate de marire datorita volumului in crestere al consumului. Tot o data, populatia gradul de multumire ar creste iar populatia ar deveni putin mai bogata (in bunuri, nu in bani).

Mihai

Raspunsul este evident pentru toti ca nu TVA-ul nu ajuta. Cresterea lui evident este chiar mai daunatoare, dar nu cred ca la asta se refera guvernantii prin actiuni si editorii acestei dezbateri prin articol.

Sincer cred ca se refera la o modalitate in care autoritatile statale, care simt deficitele importante, fac ceva ca sa amane restructurarea sistemului, si incearca sa o imbrace intr-o stiinta pop, cu aspecte populiste, pe modelul -- dintre doua rele sa il luam pe cel mai mic. Poate ar trebui sa nu luam niciunul dintre ele, si sa schimbam sistemul.

Din punctul meu de vedere, se incearca agresiv epurarea populatiei de tineret, si am impresia ca se si reuseste, personal incep sa raman fara prieteni, si inca nu fac parte din "generatia de sacrificiu".

Stefan A.

TVA in UE este o sursa de finantiare a bugetului fiecarei tari . Nu este UNICA sursa .

A vina sa incasezi tot mai mult si sa nu fi in stare sa reduci cheltuielile generale este o trasatura comuna a disperarii politice , indiferent de tara .

Tot in UE , nu exista o cota unica de TVA , poate fi redusa (Italia , 4 % pentru prima casa) sau marita in anumite sectoare ( 23 % pentru masini de lux ).

O crestere generalizata a TVA inseamna produse mai scumpe deci, o scadere a nivelului de trai pentru multi . Personal cred ca cota unica de impozit de 16 % pentru persoane fizice (foarte buna idee pentru persoane juritice) priveaza statul de o multime de bani .

Nu este posibil ca un stat sa trateze fiscal la fel (16 %) un sarac sau un milionar .

Un milionar , in Germania , Italia, Franta ,Suedia , etc , plateste 43-46 % impozit pe venit. In Romania doar 16 % .

Un stat care are mai presus interesele majoritatii locuitorilor decit interesele unei minoritati cere mai multi bani de acolo de unde sint cu gramada !

Deci , cresterea veniturilor statului trebuie facuta cu cap, luind de unde se poate lua linistit si nu cerind la toti ( indirect prin cresteri generalizate de TVA) banuti in plus .

Problemele bugetului au iesit la lumina pe fondul crizei (cind economia duduia nimeni nu a facut un calcul privind posibilitatile bugetului in caz de stagnare sau reducere a PIB ) si solutile propuse de guvernanti nu cred ca vor ajuta tara .

Victor

Cred ca marirea TVA-ului nu prea ar afecta populatia,

numai daca cetatenii Ro.ar trai ceva mai disciplinati

in ceeace priveste consumul.

Acum 4 ani Germ.a marit TVA cu 3%,populatia ar fi avut de suferit daca consumau necontrolat mai departe!Fiecare a inceput sa invarte moneda de doua ori pana a dat-o din mana.

Comertul a simtit si a reactionat:au scazut preturile!

Daca si-n Ro.s-ar duce o politica asemanatoare(nu una de-a ne imbogatii peste noapte;ce are vecinul sa am si eu;sa nu traim peste limitele posibilitatilori noastre;)cred ca marirea TVA-ului ar avea ca consecinta:scaderea preturilori,consumul mai mare,iar mai multe incasari ptr.bugetul Ro.

Este vorba numai de mentalitate si educatia consumului!

morometele

TVA trebuie sa creasca. de 3 ani de zile spun ca tva trebuie sa creasca, ca e singura solutie sa carpim veniturile bugetare.

nu e nicio problema faptul ca majorarea TVA antreneaza cresterea indicelui preturilor. chiar avem nevoie de asa ceva.

mai mult, chiar o inflatie cu 2 cifre (pana la 20%) pentru romania reprezinta o sansa, sansa de a corecta mai repede inechitatile sociale, in conditiile in care veniturile nesimtite sunt securizate de legi aberante.

mai avem nevoie de reducerea nr. de bugetari, reducerea cheltuielilor cu salariile pt. bugetari, aducerea salariului mediu in sectorul public la 80-90% din salariul mediu din privat.

mai trebuie legea unica a pensiilor si scazute contributiile la sanatate.

la pensii nu se mai poate, fiindca vosganian a avut grija sa bage in faliment sistemul de pensii.

doru

Incasarile la buget au scazut si in algoritmul actual vor mai scadea.

Bugetarii nu tin cont de nimic,toti vor bani,sist de sanatate e subfinantat,iar pensiile trebuiesc platite marite cum a decis PNL ul ,fara justificare.

Logic vor marii tva ul,e simplu si cu efecte mediate.

Scade consumul ,dar cum mai totul vine din import si chestia asta ajuta la micsorarea deficitului.

Creste sigur inflatia,vom platii toti in functie de consum.

Concluzia:salarii nesimtite in sist bugetar si pensii umflate pt unii la platim toti,altfel nu se poate.

Laurentiu

In general indiferent de starea economica, masurile bune sunt cele anticiclice din partea statului. Ce inseamna asta? In "boom" economic tu ca stat cresti nitel taxele asfel incat sa cresti rezervele nationale, iar in timp de criza cheltui banii din rezerva pentru a stimula revenirea economiei respective (vezi statele unite cu varianta de a baga sute de miliarde in banci, sau mai bine Franta, care a si iesit din criza cu reducerea drastica a TVA-ului la activitatile economice cu forta masiva de munca).

Ce face Statul Roman?...masuri prociclice...Imi baga impozitul forfetar, se reduce drastic numarul companiilor de pe piata, dupa care vrea sa creasca si TVA-ul. Intr-o economie bazata pe consum, si nu pe productie, acest lucru e catastrofal! Scade puterea de cumparare a cetateanului, companiile vand mai putin...fie se descurca cu o marja mai mica, fie inchid portile...Statul roman incaseaza fie aceeasi bani..sau mai putin!

Singura masura logica ramasa, oricat ar parea de dura, este reducerea cheltuielilor bugetare la nivelul incasarilor actuale sau sub acest nivel!

Vercix

In primul rand stimularea consumului intr-o economie care importa masiv nu e o solutie: nu faci altceva decat sa stimulezi importul si adancirea deficitului bugetar. Vezi 2008. Trebuie ajutati producatorii interni, dar prin masuri targetate (reducere TVA la anumite produse, impozit mai mic in anumite ramuri industriale, prime pt masini noi etc), nu prin ceva general ca reducerea universala a TVA-ului pt ca asa ii vei ajuta pe altii, nu pe tine.

E de preferat ca in acesta perioada sa nu se umble nici la TVA, nici la cota unica. Daca insa e musai sa creasca veniturile bugetare pe termen scurt atunci intotdeauna e de preferat un impozit indirect, ca TVA-ul, decat cota unica care loveste direct in producatori. Majorarea TVA-ului poate duce la reducerea importurilor (in special a produselor cu valoarea adaugata mare cum ar fi electronicele si electrocasnicile, automobile etc), poate fi impartita intre consumatori (prin preturi mai mari) si producatori (reduceri de marje de profit) si e un venit cat de cat sigur, pe cand impozitul pe profit poate fi usor ocolit prin "obtinerea" unui profit 0 sau prin munca la negru. Majorarea cote unice duce de asemenea si la scaderea atractivitatii tarii in privinta investitiilor, mult mai mult decat majorarea TVA-ului.

LP

Cresterea oricarei taxe de acum inainte in tara asta, va creste economia subterana, neplatitoare de taxe. Dabea am reusit scaderea ec. subterane (la circa 30-35%) dupa scaderea imp pe venit si a TVA (acu cativa ani) si acuma o luam de la capat.

Deci, ar trebui sa se ia in calcul doar scaderi ale taxelor si nu cresteri. Referitor la impozite pe bunuri, din fericire/pacate nu se poate fenta legea astfel incat sa nu se plateasca. Dar pentru TVA si impozite pe produse si servicii (in special), piata este absolut libera sa joace la negru cat timp vrea.

Cauzele crizei romanesti sunt altele, nu cele legate de impozitare: spaga, coruptia la nivel inalt, jocuri de interese, fonduri deturnate catre "cine trebuie", etc. Aici s-au pierdut foarte multi bani care se puteau intoarce in economie, deci si la bugetul statului.

Sa nu uitam ca toti spagarii si coruptii au acuma firme offshore care invart acei bani care lipsesc din economie prin alte tari. Si asta ca sa nu ii ia SRI-ul la rost!

Apoi, gaurile negre din devalizarile trecute ale economiei romanesti se simt inca si nu au disparut. Insa toata lumea a uitat de ele.

Eu sunt impotriva oricarei cresteri ale taxelor si impozitelor!

Catalin

Majorarea TVA este o masura pe care FMI-ul o recomanda. De prima data vreau sa subliniez ca nu Guvernul Romaniei sau Basescu sunt la baza acestei idei (din pacate pentru noi ideile si proiectiile lor economice sunt de nivel modest). Majorarea TVA va lovi in mediul privat care si asa a purtat pana in acest moment greul crizei economice. O majorare a TVA ar ingropa si mai multe firme si cred ca ar conduce la falimente rasunatoare (evident urmate de cresterea somajului si a cheltuielilor sociale). Scaderea cheltuielilor salariale in sistemul public in mod progresiv a.i. sa nu provocam crize sociale, achizitii publice realizate corect, transparent si la preturile pietei ( ne facem ca nu stim modul in care sunt alese de cele mai multe ori cele 3 firme participante la licitatii si modul in care acestea isi impart "prada" cu SEFUL institutiei publice utilizand preturi peste cele ale pietei dar pastrand caracterul licit al licitatiei) plus INVESTITII... statul este obligat ca in aceste momente sa faca investitii in infrastructura mai ales ca sta pe sacii de bani veniti de la UE.. Majorarea TVA insa e dorita de ai nostri factori de decizie caci.. FMI ne bate pe umar si merg in continuare si fondurile "negre' pt politicieni caci sunt si vor fi multe campanii electorale.

Razvan i-a raspuns lui Catalin

Catalin, stiu ca FMI recomanda marirea TVA ca si masura de atragere de bani la buget dar, recomanda si restructurarea uriasului si ineficientului sistem bugetar. Cu siguranta, masurile trebuie aplicate cu prioritati si, asa cum mentionai, sub nici o forma nu trebuie gatuita sursa de venit a bugetului - economia privata. Este teorie economica simpla dar cine sa o aplice? Nu vezi ca ar fi in stare sa se faca guvern si numai cu Boc, singur ministru la toate ministerele. Oricat de minoritar ar fi, numai sa fie ai nostri si sa luam tot ce o mai fi de luat. Traim o aberatie de politica si vom suferi pe mai multe generatii din cauza acestor impostori.

Mihai

Sigur ca nu este. Deja s-a demonstrat pe plan mondial ca economiile cu contractie minamala, sau cu usoara crestere sunt economiile care au favorizat consumul si firmele mici si mijlocii, cu masuri de reducere a cheltuielor si a impozitelor. In criza trebuie favorizat piata si consumul si producatorii si nu sufocat cu noi taxe si majorarea taxelor existente ... Sigur domnul Pogea nu vede atat incat sa realizeze ca o reducere a taxelor si impozitelor ar favoriza consumul si productia si ar marii veniturile daca se executa bine, si nu o crestere este masura cea care favorizeaza veniturile.

Ca si cum cu impozitul forfetar: se da tare, ca sigur ca s-au inchis X firme (80000 parca) insa venitul la impozit a devenit mai mare. Foarte frumos, insa uita sa mentioneze ca la sistemul de asigurari sociale (CAS, SOMAJ, CASAN etc) au scazut veniturile, si asta e mai problematic ... Asta este. Pana cand avem pe Pogea nu avem un lider economic care sa se gandeasca cu viziuni macroeconomice, care sa ia in considerare toate factorii veniturilor si a pietei si nu numai o singura componenta ...

emil

Propuneri

- pe termen scurt cresterea TVA-ului la 21% este o masura corecta (Belgia are un TVA de 21% asa ca nu este nici o nenorocire).

- Pe termen mediu (6-8 luni) guvernul trebuie sa introduca sisteme prin care sa colecteze TVA direct la nivelul de minim 99.99%. Aici discutam de sisteme IT check on line cu marile retele de magazine;

- cresterea taxelor pe exportul de profit in paradisuri fiscale. Daca o firma X isi repatriaza profitul intr-un paradis fiscal atunci acel profit trebuie taxat cu minim 45%. Daca este insa trecut (de ex prin Germania sau orice alta tara EU) prin spatiul EU, taxa sa fie de 16%.

Mihai i-a raspuns lui emil

Este corect? Bine, Belgia are 21% ... foarte frumos si bun insa te-ai uitat la ce accize si taxe sunt practicate in Belgia? Iti zic eu daca nu: nici jumatate din ceea ce are Romania. Romania are in primul rand cele mai multe taxe, tarife si impozite in europa. Daca am lua o statistica (ce am avut pe hartie acum cativa ani, unde apare Romania pe locul 2 la taxa platita dupa un angajat in total, si era o cifra absolut orbitanta, ca statistica zicea ca la un salriul unei angajat in total 2X% este cheltuit efectiv, iar restul de 7X% sunt diverse taxe, dupa angajat, dupa angajator, taxe private catre primarii, taxe si impozite locale etc) ... Este ceva inuman, si iti garantez eu ca in Belgia nu sunt sufocati oamenii cu atat taxa, tarife si impozite.

blonda

1. Guvernul daca nu are oameni care sa gandeasca sa ia exemplu de la firme mari internationale care au reusit prin masuri drastice sa treaca cu bine de criza economica. Un exemplu bun HP - reduceri de personal, reorganiarea activitatilor pe zone economice - ce poate invata guvernul din activtatea firmelor? multe dar nu se vrea. Va dau eu cate va exemple care pot fi cu usurinta aplicate de guvern:

- stoparea proiectelor de asa zisa infrumusetare a oraselor: fantani arteziene, ceasuri poleite cu aur, panouri electronice pentru afisare temperaturii si mai stiu ce noxe, etc

- stoparea achizitiilor inutile gen masini de lux pentru parlamentari, guvern si multe altele nejustificate inaceasta perioada

- desfiintarea tuturor institutiilor/agentiilor nefolositoare

- reducerea de personal bugetar - sunt prea multi care nu fac nimic

2. Recuperarea datoriilor de la marii datornici care nu sunt in incapacitate de plata, altfel ar fi falimentari - sol cu amanarea platii datoriilor nu face decat sa incurajeze neplata lor.

3. Aprobarea legii pensiilor...pensii mai mici functie de cotizatie...cati bani se vor recupera de acolo...e normal sa existe pensie de 350 de milioane (bani vechi) cate salarii de 350 de mil, nu pensii domnilor, exista in tara asta?

Intrati in discutie si completati argumentele furnizate pana acum.

Este o solutie anti-criza majorarea Taxei pe Valoarea Adaugata?