Liviu Voinea si Gabriel Biris, analisti economici si financiari, considera ca majorarea TVA nu este potrivita si ca astfel va creste evaziunea fiscala pe TVA, care oricum este foarte mare in prezent. Gabriel Biris propune aplicarea unor masuri simplificate de TVA, in intreaga economie, similare celor aplicate la achizitiile intracomunitare, iar Liviu Voinea considera ca ar fi oportuna introducerea impozitarii progresive. Declaratiile au fost facute cu ocazia conferintei "Criza economica - final previzibil?" organizata de revista Finante si Afaceri.

"Cresterea taxelor in recesiune pentru a mari veniturile la buget este o iluzie. Cresterea TVA va avea efect inflationist, de altfel ca orice crestere a impozitelor cu exceptia impozitului pe venit. De asemenea, va duce la cresterea evaziunii fiscale pe aceasta taxa, care oricum este foarte mare, de pana la 8% din PIB", a explicat Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie aplicata.

Acesta a mai spus ca este partizanul impozitarii progresive, spre exemplu pe trei trepte si insotita de deduceri. Ideea este de a distribui mai eficient povara fiscala. Treptele impozitarii progresive ar putea fi, potrivit lui Voinea, 10-15-20 sau 10-16-25, spre exemplu, raportat la salariul mediu si la multiplii acestei sume.

Gabriel Biris, consultant financiar, a spus ca orice majorare a impozitelor este nepotrivita. "Foarte oportune in acest moment ar fi masurile simplificate de TVA, ca instrument de combatere a evaziunii fiscale. Aceasta inseamna ca atunci cand firma A vinde firmei B si B are drept de deducere, B sa nu mai plateasca TVA, adica sa nu mai circule TVA-ul intre aceste firme", a explicat Biris.

Aceste masuri se aplica, oricum, la achizitiile intracomunitare, a mai spus Biris.

Analistii economici considera ca in Romania este prioritara rezolvarea unor probleme structurale precum atragerea in economia fiscalizata a celor 4 milioane de persoane active dar care nu sunt incluse in forta de munca ocupata. "Masurile anticriza actuale nu rezolva acest tip de probleme structurale, ci sunt doar strict monetare si urmaresc finantarea deficitului pe termen scurt", a mai spus Liviu Voinea.