Perspectivele ca deficitul bugetar al Romaniei sa se incadreze la finele acestui an in tintele convenite cu FMI si Uniunea Europeana sunt din ce in ce mai reduse, se arata intr-un raport al ING, analistii bancii avertizand ca exista riscul ca deficitul sa se plaseze in intervalul de 8,5-9% din PIB. Tinta de deficit bugetar convenita cu FMI pentru acest an este de 7,3% din PIB.

Aceasta analiza a ING vine dupa ce ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat marti ca deficitul bugetar a ajuns dupa primele noua luni la 5% din PIB, citat de Mediafax. Acesta a mai spus ca deficitul bugetar va fi mai mic decat tinta convenita cu FMI pentru aceasta perioada, de 5,4% din PIB.

"Avand in vedere ca ministrul Finantelor a subestimat si in trecut evolutia lunara a deficitului in comentariile sale, anticipam ca deficitul real va fie mai apropiat de 5,4% din PIB decat de 5% din PIB", se arata in raporul bancii olandeze.

Analistii ING arata ca, desi mentin estimarea privind un deficit public de 7,7% din PIB pentru acest an, riscul ca acest indicator sa se plaseze in intervalul de 8,5-9% din PIB devine tot mai probabil.

Dupa primele opt luni ale anului, deficitul bugetului general consolidat a ajuns la 22,3 miliarde de lei, echivalent cu 4,5% din Produsul Intern Brut estimat pentru acest an.