Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut, joi, dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 1%, a declarat un purtator de cuvant al institutiei citat de AFP.

Aceasta decizie nu a reprezentat o surpriza pentru piata, toti cei 82 de analisti intervievati de Reuters se asteptau ca BCE sa mentina dobanda cheie la acest nivel.

BCE a inceput sa reduca dobanda de politica monetara in luna octombrie, de la 4,25% la nivelul actual de 1%, dupa ce criza economica a afectat puternic economia zonei euro. Dobanda de politica monetara a BCE se situeaza la acest nivel din luna mai.

Banca Angliei a mentinut dobanda cheie la minimul istoric pentru a saptea luna consecutiv

Tot joi, Banca Angliei a mentinut dobanda de politica monetara la nivelul de 0,5%, pentru a saptea luna consecutiv. De asemenea, institutia a decis sa mentina programul de relaxare cantitativa prin cumparare de obligatiuni, in valoare totala de 175 miliarde de lire sterline.

Decizia bancii a fost anticipata de analistii economici. Atentia se muta acum spre intalnirea din noiembrie, cand membrii Comitetului de politica monetara vor avea la dispozitie noi prognoze economice, insa majoritatea analistilor nu se asteapta la o modificare a dobanzii.

La inceputul lunii martie, Banca Angliei a redus dobanda de politica monetara la 0,5%, acesta fiind cel mai scazut nivel de la infiintarea bancii centrale a Marii Britanii.