Presedintele Bancii Centrale americane (Fed), Ben Bernanke, a dat asigurari joi seara ca institutia sa va sti sa gestioneze perioada de iesire din criza economica actuala si ca va fi “pregatita” sa actioneze la momentul potrivit pentru revenirea la o politica monetara normala.

Seful Rezervei Federale a lasat sa se inteleaga ca ratele dobanzilor in Statele Unite nu vor fi mofidicate prea curand, scrie AP.

Dobanda de referinta in SUA este acum aproape de zero si este posibil sa ramana asa pentru "o perioadă indelungată", a spus Bernanke intr-un discurs la sediul institutiei.

Imediat dolarul american a inceput sa se aprecieze, vineri dimineata, pe pietele asiatice, dupa ce, in ultimele cinci zile s-a depreciat constant, scrie Bloomberg. Moneda americana s-a intarit fata de yenul japonez pana la 89,07 unitati, fata de 88.39 yeni, aseara la New York. Saptamana aceasta dolarul se depreciase cu 0,8%.

Dolarul a castigat si in fata monedei unice europene ajungand la cotatia de 1.4733 dolari pentru un euro, fata de 1,4794, joi seara.

Euro a pierdut in fata dolarului si pe pietele europene. Vineri dimineata, la Paris, un euro este cotat la 1,4731 dolari fata de 1,4791, joi seara.

Fed a redus aproape de zero la suta dobanda de referinta si a injectat sute de miliarde de dolari in sistemul financiar din Statele Unite care trec prin cea mai grava criza financiara de la Marea Depresiune.

Banca Centrala din Australia a surprins zilele trecute cand a ridicat dobanda cheie de la 3% la 3,25%, prima care a luat o astfel de decizie dintre tarile G20. La 3% dobanda de referinta era cea mai scazuta din ultimii 49 de ani.