Ati citit probabil de multe ori in ultima perioada ca BNR a cheltuit X euro din rezerva valutara a tarii pentru a mentine cat de cat stabil cursul leu-euro, iar pentru a intelege exact cum stau lucrurile, am sa dezvolt astazi acest subiect, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Trebuie spus de la bun inceput ca scopul BNR nu este acela de a face profit din operatiunile pe care le realizeaza, ci de a mentine un anumit nivel de stabilitate pe piata, fiind de fapt autoritatea care are grija ca lucrurile sa nu o ia razna.

Daca discutam despre interventiile sale pe piata valutara, in esenta BNR vinde euro atunci cand cererea pentru moneda europeana este mai mare decat oferta, iar situatia ameninta sa deprecieze leul (asa cum se intampla de cateva luni incoace), si cumpara euro atunci cand oferta este mai mare decat cererea, situatie care genereaza o apreciere a monedei nationale in fata monedei europene.

In ultimii ani, leul a avut o evolutie sinuoasa, astfel ca s-a apreciat semnificativ intre 2004 si 2007, si s-a depreciat masiv incepand cu vara trecuta. Ce a facut BNR in toata aceasta perioada? A cumparat 10 miliarde de euro atunci cand leul se aprecia si ameninta sa genereze pierderi extrem de mari exportatorilor, si a vandut euro atunci cand leul s-a depreciat, adica in ultimul an.

Multi specialisti acuza acum BNR ca sustine “artificial” moneda nationala cheltuind in acest scop miliardele de euro din banii primiti de la FMI. Lucrurile nu stau insa chiar asa, am sa explic mai jos de ce.

Citeste continuarea si comenteaza peblogul lui Cristian Orgonas.