Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in ucare prognoza privind deficitul bugetar pentru 2011, de la 2,7% la 4,2% din PIB, ceea ce inseamna ca Romania nu se va incadra in limita de 3% solicitata de Comisia Europeana pentru acel an. Potrivit raportului primei evaluari a FMI la acordul cu Romania, citat de Mediafax, bugetul ar urma sa inregistreze un deficit de 7,3% in acest an si de 5,9% anul viitor.

Anul trecut, Romania a inregistrat un deficit bugetar de 4,9% din PIB, situatie care condus la declansarea procedurii de deficit excesiv de catre Comisia Europeana. Consiliul ministrilor de Finante ai statelor UE a cerut Romaniei la finele lunii iunie sa ia masuri pentru corectarea deficitului bugetar si a stabilit ca termen limita anul 2011 pentru reducerea acestuia sub 3% din PIB. Limita maxima de 3% este obligatorie pentru intrarea unui stat in mecanismul ratelor de schimb (ERM -2), anterior trecerii la moneda euro.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat joi ca principalul obiectiv strategic al noului Consiliu de Administratie al BNR va fi adoptarea euro la orizontul anilor 2014 - 2015. Inainte de a intra in zona euro insa, o tara trebuie sa respecte criteriile stabilite prin Tratatul de la Maastricht, respectiv sa se afle timp de doi ani in ERM-2, perioada in care moneda nationala poate fluctua intr-un intervalul de plus-minus 15% fata de euro. De asemenea, inflatia nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale media ratelor inflatiei din cele mai perfomante trei state membre, iar deficitul bugetar nu se poate plasa peste 3% din PIB. Un al treilea criteriu este ca datoria publica sa nu depaseasca 60% din PIB.