Multimiliardarul american George Soros, care si-a construit averea prin speculatii pe pietele valutare, a criticat sambata modul in care actioneaza Uniunea Europeana in Letonia, si in special cerinta Bruxellesului de a reduce cheltuielile publice in aceasta tara extrem de afectata de recesiunea economica mondiala, relateaza AFP.

"Presiunea exercitata asupra lor pentru a-si reduce cheltuielile publice, in conditiile in care problemele vin din sectorul privat, este o politica gresita ce trebuie evitata", a declarat finantistul de origine maghiara, la postul public de radio al Suediei.

"Cred ca statele UE sunt in masura si trebuie sa ajute Letonia mai mult decat o fac in momentul actual", a subliniat Soros, care a precizat ca nu detine pozitii financiare in tarile baltice.

Economia letona, aflata in plin boom, s-a prabusit incepand cu anul trecut si ar trebui sa sufere o recesiune de 18% in 2009, cea mai mare din UE.

Uniunea Europeana a contribuit cu 3,1 miliarde de euro la un imprumut international de 7,5 miliarde de euro, sub conducerea FMI, care a inceput recent sa faca presiuni asupra Letoniei pentru a-si respecta angajamentele initiale de reducere a cheltuielilor publice.

Guvernul leton, care refuza sa-si devalorizeze moneda, nu a reusit sa-si reduca bugetul decat cu 325 milioane latsi (462 milioane de euro), fata de angajamentul initial de 500 de milioane.

George Soros afirma ca UE ar trebui sa se arata mai generoasa, pentru a facilita relansarea economica, subliniind eforturile realizate pana in prezent de Letonia pentru a asigura adoptarea euro. In opinia sa, FMI se arata "mai intelegator".

Imprumuturi europene mai generoase "ar ajuta activitatea economica din Letonia sa supravietuiasca. Acest lucru poate fi realizat si nu inteleg de ce nu o fac", a mai spus influentul miliardar.

George Soros este reconuscut ca fiind artizanul unor spectaculoase "lovituri" speculative, precum cea orchestrata impotriva lirei sterline in 1992, care l-a facut unul dintre cei mai oamenii cei mai bogati ai planetei. El varsa o suma importanta din veniturile sale pentru opere caritabile.