Premierul britanic Gordon Brown a anuntat luni ca guvernul va vinde in urmatorii doi ani active detinute de stat in valoare de 16 miliarde de lire sterline (17,2 miliarde de euro). Scopul este de a ajuta la redresarea finantelor publice, a anuntat Brown intr-un discurs sustinut in fata economistilor, la Londra.

"Am planificat o vanzare de active pentru a ne rezolva problemele legate de datorie. Cele 16 miliarde de lire din active vor fi vandute in urmatorii doi ani", a declarat premierul britanic, citat de AFP.

Ca parte a programului de privatizare, guvernul intentioneaza sa vanda o serie de active nefinanciare, inclusiv in ceea ce priveste infrastructura de transport, care ar trebui sa aduca aproximativ 3 miliarde de lire sterline.

Guvernul britanic are in vedere High Speed One (singura linie feroviara de mare viteza din Marea Britanie, care leaga Londra si capatul britanic al Tunelului Canalului Manecii), participatia britanica in cadrul consortiului nuclear european URENCO (33%) si o institutie specializata in imprumuturi acordate studentilor.

Restul programului survine din vanzarea de bunuri imobiliare si din alte active detinute de catre comunitatile locale, a declarat Gordon Brown.