Banca Nationala a Romaniei (BNR) a injectat luni in piata bancara 11,27 miliarde de lei (2,63 miliarde euro), printr-o operatiune de tip repo cu scadenta pe 14 octombrie, in conditiile in care vineri au expirat doua operatiuni similare efectuate de BNR pe 7 octombrie, prin care injectase 15 miliarde de lei, potrivit NewsIn. Operatiunea repo la care au participat 18 banci s-a realizat la o dobanda egala cu cea de politica monetara, respectiv 8% pe an.

Pe 7 octombrie, BNR a injectat 15,08 miliarde lei (3,53 miliarde euro) in piata, prin doua operatiuni repo la care au participat 31 de banci. Operatiunile s-au realizat tot la o dobanda de 8% pe an si au avut scadenta pe 9 octombrie.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de luni, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,97% pe an, in crestere fata de cel din sedinta anterioara, de 8,57% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobanda a urcat la 10,51% pe an, de la nivelul de vineri, de 9,07% pe an.

Dupa ce banca centrala a anuntat ca face o licitatie de tip repo la doua zile dobanzile interbancare la depozitele overnight au scazut de la 10-10,5% la 8% pe an, iar dupa ce BNR a anuntat suma injectata, dobanzile interbancare s-au mentinut in apropiere de 8-8,50% pe an, semn ca bancile si-au acoperit suficient de bine necesarul de lichiditate.