"Romania, Ungaria, Croatia si Serbia sunt cu aproximativ 1-2 trimestre in urma fata de statele din regiune si vor stagna in 2010. Polonia a evitat recesiunea, Republica Ceha, Slovacia si Ucraina au atins minimele in T1 2009, toate urmând sa creasca cu 2-3% in 2010, fata de anul acesta", se arata intr-un Raport remis Hotnews de catre Juraj Kotian, economistul-sef pe regiunea Europei de Est al Erste Bank.

Potrivit documentului, ajustarea dezechilibrelor de cont curent, care a afectat cererea interna, se apropie de final. Investitiile se vor stabiliza la niveluri mai scazute, iar cresterea economica a Romaniei nu va depasi 1%, mai arata Kotian.

Se estimeaza o contractie mai puternica in cazul anumitor tari (Ucraina, Romania, Ungaria), mai redusa in cazul altora (Republica Ceha), in timp ce una singura (Polonia) va evita complet recesiunea. Contractia din acest an este determinata de o serie de factori: ajustarea considerabila a deficitelor de cont curent (Romania, Serbia, Ucraina), scaderea exporturilor (Republica Ceha, Slovacia, Ungaria) si consolidarea fiscala in derulare (in acest an, prezenta numai in Ungaria).

Reamintim ca bugetul pe 2010 a fost construit luandu-se in calcul o crestere economica de 0,5%, la un curs euro de 4,2 si o inflatie de 3,7%.