In Romania sunt aproximativ 1 milion de persoane restantiere la plata creditelor bancare si multe dintre acestea provin chiar din sistemul juridic. Cea mai buna solutie pentru recuperarea platilor restante ar fi declansarea procedurii de insolventa, dar legislatia necesara in acest sens inca nu a fost adoptata - a declarat avocatul Gheorghe Piperea, cu ocazia forumului "modalitati alternative de solutionare a conflictelor intre banci si clientii debitori" organizata de Institutul Bancar Roman.

Rata creditelor neperformante ale persoanalor fizice este mai mica decat a clientilor corporate, dar situatia acestora trebuie gestionata in mod similar, a spus Piperea.

"Solutia cea mai simpla ar fi declansarea procedurii de insolventa. Avantajele pentru client sunt ca, odata cu inceperea procedurii, nu poate fi executat silit si suma pe care o are de platit este <> la nivelul din acel moment", a explicat Piperea.

In schimb, clientul restantier este urmarit de catre un administrator judiciar si nu i se mai permite efectuarea anumitor cheltuieli. In plus, administratorul judiciar poate valorifica anumite active personale pe care nu le considera neaparat necesare pentru familia clientului.

Acesti administratori provin din randul practicienilor in reorganizare si lichidare, care, potrivit lui Piperea, sunt in numar de 2.200 in acest moment si fiecare dintre acestia ar putea gestiona cateva sute de cazuri.