Creditele neperformante vandute de catre banci insumeaza circa 100 milioane euro, a declarat pentru HotNews.ro-EurActiv.roavocatul Dumitru Rusu, cu ocazia forumului "modalitati alternative de solutionare a conflictelor intre banci si clientii debitori", organizat de Institutul Bancar Roman. Acesta a spus ca pretul la care bancile vand creantele, in acest moment, este de 5-8% din valoarea totala, care include principalul de rambursat, dobanzile aferente si dobanzi penalizatoare, comisioane.

"In Romania suntem abia la inceput in ce priveste abordarea clientilor in dificultate, care incep sa nu mai plateasca ratele la timp, si una din metode poate fi vanzarea creditelor neperformante catre societati specializate.

"Piata secundara a creditelor nu a fost incurajata de catre BNR. In ultimii 2 ani s-a creat timid o piata a creditelor neperformante", a spus Dumitru Rusu.

Potrivit acestuia, prima tranzactie de acest gen a avut loc in decembrie 2007 cand o banca a vandut un pachet de credite catre un investitor strain.

Investitorii in acest tip de active pot fi mult mai eficienti decat bancile in colectarea creantelor. Din punct de vedere al bancilor, vanzarea creditelor inseamna obtinerea unor bani la momentul respectiv.

"Acum un an se putea vorbi de preturi de 10 si peste 10% din valoarea nominala; acum preturile s-au dus undeva intre 5-8%. Pentru cumparatori, motivul este evident, va colecta mai mult decat plateste", a explicat Rusu.

Alte surse din piata bancara au declarat pentru HotNews.ro -EurActiv.ro ca principalele banci care practica vanzarea creditelor neperformante sunt BRD si Raiffeisen.